El Ripollès és oportunitat

Editorial

En els darrers dies s’estan rebent inputs de grans grups empresarials estrangers que tenen ganes d’invertir a la comarca, després d’alguns contactes iniciats per la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès. Què hi veuen? Què valoren? Potser és allò que en l’entrevista que publiquem a les pàgines d’aquest setmanari amb el president del Consell Comarcal, Eudald Picas, reflexiona que no ens acabem de creure el potencial que ens ofereix el Ripollès, un territori amb valors de situació i amb una connectivitat potencial amb Barcelona i la seva zona metropolitana, per una banda, i amb Girona i la Costa Brava, per l’altra. L’interès d’aquestes empreses ens ha de fer pensar què és el que potser ens falta a nosaltres per promoure un territori amb esperit industrial, però al mateix temps dotat d’un entorn natural, ara protegit per un Parc Natural i unes estacions d’esquí atractives.

A menys d’una hora de Barcelona, a un temps semblant per a Girona i la Costa Brava, amb un dinamisme emprenedor important i que cal consolidar i motivar des d’allà on calgui.

Ben aviat, el Saló de l’Ensenyament del Ripollès, l’Univers Jove, obrirà les portes a una nova edició on s’espera un augment important d’assistents i expositors. En aquest sentit, anem bé. Una formació de proximitat, tal com hem exposat en diferents ocasions, ben coordinats amb l’activitat econòmica i empresarial, que és un altre element a tenir en compte. No pot fallar.

En aquestes reflexions, de pros i contres, no s’ha de parar en reclamar a Renfe i a qui pertoqui, la millora de la R3 en tot el seu tram comarcal per garantir un equilibri territorial, integral i real. Connexions més ràpides i segures amb tren per arribar a Barcelona i, també, per les altres opcions per accedir i gaudir dels atractius de tota la comarca fins a Puigcerdà.

Una altra assignatura pendent és la de facilitar a les noves empreses el sòl industrial pertinent i ajustat al territori. Cal doncs, fer un pla comarcal de zones industrials amb les possibilitats de créixer sense alterar la qualitat de vida de la comarca, que no deixa de ser un dels altres atractius perquè la gent pugui venir a viure i treballar. Es pot venir perquè estem a una hora de Barcelona, el mateix temps que moltes a vegades es tarda en anar d’un cap a l’altre de la capital.

Estem en un procés positiu d’atractiu per a inversors, hem de mirar que no davalli per cedir a segons quins interessos.