Ja coneixem els candidats

Editorial

Ara sí, ja sabem qui es presenta a cada municipi del Ripollès per obtenir el govern municipal. Són 51 candidatures repartides en els 19 municipis, fet que suposa que bona part dels veïns ripollesos tindran l’opció de poder triar les propostes que més considerin.

Com se sap en bona part dels municipis, els més petits, sobretot, la gent es coneix i bé i a partir de poc podran conèixer projectes i prioritats per millorar la qualitat de vida. Això suposa que les eleccions municipals, més que a unes sigles, es vota a les persones; algunes perquè se les coneix bé, es coneix el seu tarannà i se sap el que han fet i com ho han fet.

 

D’altres llistes presenten nous candidats, fet que també és un senyal positiu de compromís en el lloc on es viu i amb idees noves i nous projectes de cara al municipi on es viu. Això és en la majoria de casos, perquè una vegada més, hem vist a grans partits que presenten candidatures on els seus integrants són desconeguts, i més greu és que a més de no viure al municipi, ni el coneixen, tot és per obtenir un nombre de candidats presentats que els permet poder obtenir avantatges com pot ser la representació a administracions supramunicipals. Moralment no és massa ètic, però la llei electoral és la que és i permet aquestes situacions que a vegades costen d’entendre.

 

Un altre fet que es produeix és en alguns llocs on només s’ha presentat una sola llista. Són tres municipis que ja coneixen qui serà el nou alcalde, dues més que gairebé perquè una segona candidatura que es presenta és d’aquelles que no es coneixen els integrants de la llista ni d’on venen i una tercera perquè l’aritmètica municipal així ho determina.

 

Encara que sigui així cal que tots els veïns d’aquests llocs facin arribar al candidat el que pensen i que exposin el que convé al poble segons ells, i, sobretot, que votin, amb la decisió que considerin. Votar és lliure i és un dret del qual mai se n’hauria de renunciar. També, en aquests casos, comptar amb el vot dels veïns fa que el candidat pugui estar més motivat a portar a terme la seva gestió.

 

Veiem que al Ripollès hi ha candidats amb experiència, n’hi ha de nous, i també es pot veure que candidats i alcaldes referents en poblacions grans han volgut fer un canvi, bé perquè consideren que la seva trajectòria ja ha arribat a la fi o bé perquè han hagut de prioritzar aspectes professionals o personals.

 

Ser candidat ja és un mèrit perquè com bé se sap vol dir destinar bona part del temps personal i de la família al municipi. Això és bo en el sentit que dedicar-se al poble, sempre és una acció lloable.

 

Esperem que sigui qui sigui l’alcalde elegit, el que de veritat han de guanyar han de ser els ripollesos.