Els ripollesos s’han manifestat

Editorial

Amb la participació d’un 79% dels ciutadans registrats en el cens electoral, els ripollesos s’han manifestat a les urnes davant unes eleccions generals, en les quals les dretes han obtingut uns resultats amb escàs suport a la comarca, com en gairebé a totes les poblacions de Catalunya i Espanya.

 

Davant els resultats que s’han produït es pot analitzar clarament que la gran majoria de ripollesos opten per les opcions independentistes amb vocació de construir un nou país. Els resultats d’ERC i Junts per Catalunya a la majoria de municipis ho posen en evidència.

 

A partir d’aquí cada un en pot treure unes conclusions que poc poden anar més enllà que la de voler canviar la tendència de govern de l’estat que castiga el dret a decidir i la llibertat d’expressió. Els ripollesos no comparteixen que una bona part dels líders independentistes estigui a presó preventiva, pendents de la sentència d’un judici que obre les expectatives del dubte sobre la imparcialitat i de si hi ha un precepte de sentència força decidida.

 

En els seus vots també els ripollesos han mantingut el suport a les persones que pels seus pensaments i actituds, alguns a la presó i d’altres a l’exili, han vist com els seus drets han quedat restringits de manera molt qüestionable. El darrer cas ha estat la decisió de la Junta Electoral Central que no ha admès les candidatures de Puigdemont, Ponsetí i Comín, els quals no es podran presentar com a candidats a les eleccions europees. Una decisió de la justícia espanyola que ha sorprès nombrosos juristes de prestigi de Catalunya, Espanya i Europa. Cal esperar per veure com acaba després dels recursos presentats.

 

Ara, en poc més de tres setmanes, de nou els ripollesos com tots els ciutadans de l’estat espanyol hauran de votar en dos conceptes diferents. Un per elegir a les persones que vulguin que regeixin els destins del seu municipi, amb uns valors de coneixença i proximitat que sovint no coincideixen ambles tendències d’unes eleccions estatals o autonòmiques. L’altra, amb el punt de vista posat a Europa.

 

Si per una banda les eleccions municipals aporten una il·lusió, per poder nomenar els membres dels nous ajuntaments; les eleccions europees, en aquests moments mostren la incertesa de poder elegir a qui es vol. Com respondrà Europa davant el vet de la justícia espanyola prohibint les candidatures dels exiliats?

 

Cal esperar uns dies per veure si es fa cas dels recursos presentats. El que sí que és segur que la resposta més legítima la tindran, una vegada més, els vots dels ciutadans.