El tret de sortida per a les eleccions municipals

Editorial

Estem a poques hores que comenci la campanya electoral per a les eleccions municipals. En una rditorial anterior exposavem que es donava la sensació  exposavem que donava la sensació que s’anava lent a l’hora de constituir les llistes.  Però bé, al final i per sort pels veïns i ciutadans del Ripollès es  podran triar diferents opcions per elegir els gestors del seu poble en els pròxims quatre anys i en la majoria de municipis en tre més d’una llista. 

 

Aquest setmanari es publica poques hores abans que arrenqui oficialment la campanya electoral per a les eleccions municipals. Una campanya que, si bé ja ha començat fa dies, prendrà força i cos durant aquests quinze dies previs al vint-i-sis de maig. Dèiem en una editorial anterior que ens donava la sensació que la presentació de candidatures anava a un ritme més lent del que era habitual en conteses anteriors, però el fet i, per sort, és que a molts municipis els seus vilatans podran tirar entre diferents opcions per elegir els gestors dels seus pobles per als pròxims quatre anys. Tot i això, alguns municipis només tenen un candidat, però això no hauria de ser sinònim que el dia de les eleccions no s’omplin les urnes en aquestes poblacions perquè emetre el vot és un gest d’elecció, de tria i també de compromís amb totes i cadascuna de les poblacions.

 

En total han estat 51 candidatures les que s’han presentat en el conjunt de la comarca. De tot el panorama, divers i singular en cada poble de casa nostra, es poden observar situacions, si més no, singulars com és la presència de quatre candidatures en un dels pobles més petits com és a Setcases així com que en poblacions de grans dimensions, com Sant Joan de les Abadesses i Camprodon, Junts per Catalunya no hi ha presentat candidatures.

 

El més important, ara, és que la gent voti. Abans, però, també és molt positiu, que a banda de conèixer els candidats, els electors escoltin i analitzin les propostes de grups de gent que s’han compromès amb el seu poble amb propostes que no deixen de ser interessants. Desitgem que tots els candidats tinguin criteri i saber fer a l’hora de contraposar idees i projectes entre uns i altres, i encara que a vegades costi, que els personalismes no estiguin per sobre dels projectes globals dels pobles. Sempre des de la lícita discrepància, és bo que es contrastin projectes i propostes. Tenir oposició en els Ajuntaments és positiu perquè un control polític en la gestió municipal afavoreix a fer les coses ben fetes, al debat i, en molts casos, a la millora d’iniciatives que es proposen.

 

L’únic punt negre que tenim en aquesta convocatòria, repetim el que ja esmentaven en l’editorial passada, és l’aparició del que s’anomenen llistes fantasmes que l’única cosa que aporten és la confusió dels ciutadans que no coneixen a les persones que es presenten per un poble qui ni coneixen. La llei, en aquest cas, hauria de posar uns límits per aquests candidats anònims i deslocalitzats. Hem de pensar que els que impulsen aquestes llistes no són tal il·lusos per creure que algun veí, en unes municipals, votarà a persones que no coneix.

 

Iniciem, doncs, una campanya, on el civisme i el saber fer dominin i que les propostes de les candidatures siguin prou interessants per cada un dels municipis de la nostra comarca perquè s’ho mereixen, i ara més que mai es necessita gent compromesa.