Escoltar, observar, valorar i participar

Editorial

La campanya electoral de les eleccions municipals del pròxim 26 d’abril ha entrat ja en plena activitat en tots els municipis de la comarca del Ripollès, tal com passa a tot Catalunya. Durant aquests dies és bo que tots plegats sentim què ens diuen els candidats que opten a les alcaldies dels nostres pobles. Això ho facilita també, la programació que ha endegat Televisió del Ripollès, que ens permet veure i escoltar els candidats i les idees que proposen amb entrevistes i debats. Una exposició que també, a través de les informacions en el nostre setmanari, els lectors poden conèixer el què pensen i el què fan, han fet i volen fer els candidats.

 

Observar és un altre exercici aconsellable de fer. De ben segur que, per qüestions de proximitat, el coneixement de les accions que es proposen, així com una gran part dels candidats els coneixem, però durant aquests dies podem veure com fan la campanya, la seva manera de fer i les accions que es porten a terme per arribar als veïns i demanar el vot.

 

Valorar és un concepte ben lligat a la llibertat d’expressió i llibertat de vot. A través del que escoltem i veiem és bo que raonem una mica. Segurament que en molts casos hi ha l’element de vot decidit que existeix en una bona part de l’electorat. I és ben lícit que cadascú voti als candidats i les opcions que es consideren millor per gestionar els diferents municipis.

 

Participar és l’altra acció que tots els ciutadans han d’exercir. Un municipi no només es governa pels membres d’una candidatura guanyadora. Cal valorar també el paper de l’oposició a aportar iniciatives i propostes per millorar l’acció de govern. I finalment com a veïns i electors tots plegats tenim la responsabilitat de fer un seguiment de què es fa, com es fa i si cal parlar i dialogar amb qui tingui responsabilitats polítiques a l’hora de buscar el millor per cada municipi. En aquest apartat cal, també, buscar el bé comú i no pretendre que un interès particular estigui per sobre el que millor convé a tots. A vegades és complicar fer-ho, però segur que és el que convé.

 

Finalment hem de tenir en compte que, en aquesta ocasió, el mateix dia, haurem d’elegir els candidats a ocupar els escons al Parlament d’Europa. Normalment són unes eleccions, que pel desconeixement o per considerar que ens queda llunyà, han estat unes eleccions de tràmit. Aquesta vegada, però, és diferents. Hi ha candidats al Parlament europeu que estan a la presó i d’altres a l’exili. Alguns ni poden participar en actes electorals. Mai havia passat a Europa que candidats estiguin en una llarga presó preventiva o fora del seu país. Per tant, també abans de votar, durant aquests dies cal escoltar molt, observar, valorar i participar en les eleccions. Sobretot participar que de ben segur la vostra elecció, sigui la que sigui, estarà basada a millorar el nostre país i enfortir una Europa que ha d’afrontar importants reptes de futur.