Amb el cor i el cap

Editorial

Aquest diumenge, 19.710 ripollesos tenen dret a votar. Unes votacions que suposen dues perspectives per participar de la vida pública de casa nostra: per una banda, per elegir a aquelles persones que ens han de governar de ben a prop, en el cas dels ajuntaments on els ripollesos podran triar entre 51 candidatures i, per l’altra, elegir a les persones que ens han de representar a Europa. Unes eleccions en doble vessant i que com a ciutadans no hi podem renunciar sigui amb l’opció que sigui, fins i tot amb abstenció o vot en blanc però cal anar a votar.


El vot és l’instrument més decisiu amb què compta la ciutadania per poder elegir el seu futur, aquell que determinarà el rumb de les seves poblacions per als pròxims quatre anys, però també per més enllà. I és que les decisions no només afecten els anys venidors, sinó també el Ripollès d’aquí a 10 o 15 anys.


Fa uns quinze dies que estem immersos en campanya electoral. Uns dies en què gairebé totes les formacions han aprofitat per fer bandera de projectes, idees i iniciatives que volen portar a terme durant el pròxim mandat. Arribem, ara, al final d’aquesta carrera electoral, una carrera de fons per acabar de convèncer a indecisos i refermar el vot d’aquells que ja ho tenen clar. Al llarg d’aquestes dues setmanes s’han pogut confrontar tots aquests models que presenten la ciutadania, un fet que és innegable que ajuda a poder decidir amb convenciment, amb seguretat i elegir aquell projecte que creiem òptim per a cadascun dels nostres municipis.


Diumenge, doncs, toca cita amb les urnes, cita amb la determinació de la configuració dels arcs municipals i cita amb l’elecció de projectes i models de poble. Per això, ara més que mai, és decisiu emetre el vot per decidir el futur del Ripollès i fer-ho des del convenciment que la nostra elecció és la millor per la política més pròxima. I perquè aquesta elecció sigui l’òptima cal que tots i cadascun d’aquests 19.710 ripollesos i ripolleses acudeixin aquest diumenge a emetre el seu vota a les urnes. És un dret fonamental i podríem considerar-lo, fins i tot, un deure moral.


Enguany, a més de les eleccions municipals, els ripollesos i ripolleses també estan cridats a participar en les europees. Una contesa que si bé per a molts ha passat per alt durant anys, en aquesta ocasió té més força i més interès que mai. No obstant això, no hauria de ser aconsellable barrejar àmbits electorals i és que el 26 de maig els electors del Ripollès haurien de votar en clau estricament en les eleccions municipals. Encoratgem a tothom que faci l’esforç de llegir-se i escoltar amb deteniment que proposa cada formació per al seu poble. Perquè després, si no compleixen allò que van prometre, puguin recordar-los-hi d’aquí a quatre anys.

 

Votin el que vulguin, però votin perquè això és, fonamentalment, un exercici de llibertat i democràcia.