Visualitzar els valors dels pobles petits

Editorial

Com són i que s’hi pot trobar en els pobles petits és el que pretén la iniciativa que han impulsat l’Associació d’Universitats Públiques i l’Associació de Micropobles de Catalunya. Aquesta definició afecta a més de 300 municipis catalans que tenen una població inferior als 500 habitants. Doncs, bé a través d’una aplicació per telèfon mòbil, APP, tothom podrà saber quins serveis hi ha en cada un d’aquests municipis, quin perfil de població hi ha i a on es troba ubicat. Amb aquesta informació, els impulsors de la iniciativa pretenen que hi hagi gent que s’engresqui a viure als pobles petits i d’aquesta manera es redueixi el despoblament que s’està detectant. Al Ripollès dels 19 municipis que conformen la comarca, 12, tenen aquestes característiques i molts d’ells compten amb serveis, que molta gent, per desconeixement, creuen que són nuclis aïllats, a llarga distància i sense serveis. Amb això s’equivoquen perquè és evident que la qualitat de vida en qualsevol dels petits pobles del Ripollès és molt més elevada que en moltes poblacions de l’àrea de Barcelona o d’altres nuclis urbans.

 

Quant valor té poder viure en un entorn com en un dels municipis del Ripollès envoltats de natura?: Incalculable. La convivència en aquests petits llocs és fàcil i engrescadora perquè en poc temps et fan partícip de les activitats que hi ha. Això fa que el sentiment d’implicació és propi de viure en un d’aquests pobles amb encant.

 

Les distàncies són relatives a menys d’una hora de Barcelona, també de la Costa Brava, Tenim la neu a tocar, un parc natural espectacular...

 

les comunicacions, són ràpides, fins i tot hi ha comunicació amb tren que amb alguna de les millores previstes, pot facilitar molt més l’accessibilitat a la comarca.

 

Tots aquests valors amb la presència de les noves tecnologies guanyen molt més perquè, molts professionals autònoms de diferents sectors, poden instal·lar-se a viure i treballar en aquests petits pobles, lluny de la pressió i l’estrès que comporta viure a les grans ciutats.

 

Visualitzar la situació dels serveis dels nostres micropobles a través d’aquesta APP, pot ser una solució efectiva perquè es coneguin més a fons els nostres petits pobles i que vingui més gent a viure a casa nostra, com en altres micropobles de Catalunya. El més positiu és que es facin coses i es promoguin iniciatives per acabar de dinamitzar El Ripollès, una comarca que segons s’ha fet públic recentment és la segona de Catalunya que més ha crescut en competitivitat. Ara no cal parar, Endavant!!