4 anys de reptes per a cada municipi

Editorial

Aquest dissabte 15 de juny començarà una nova etapa per a cada un dels ajuntaments del Ripollès. Han passat els dies de campanya electoral on els projectes i les promeses han agradat més o menys als electors i d’aquí la confiança cap a un sentit o altre. Ara és l’hora de complir. Vol dir que totes aquelles actuacions que s’han promès a cada lloc i s’han presentat des de les opcions guanyadores és perquè són viables, i amb aquesta premissa s’han d’impulsar i complir.

 

Al davant quatre anys de gestió municipal amb reptes particulars de cada administració local, però també amb objectius comuns quant a la comarca. Anem per feina, governant a qui li toqui i, amb una oposició responsable els que no han obtingut la confiança suficient per construir govern. No cal anar en contra per sistema ni per ressentiments personals, actituds que a vegades es detecten en alguns pobles. Ara, com ho ha estat sempre, és l’hora de parlar dels pobles i de fer efectives totes aquelles iniciatives que facin que els dinou municipis de la comarca encarin el present, però sobretot el futur amb optimisme, amb empenta i amb decisió.

 

L’escriptor Gonzalo Torrente Ballester deia aquesta frase: El poder més perillós és el del que mana però no governa. I és que encapçalar el govern de la teva població durant un nou mandat municipal és molt més que donar ordres a tort i a dret, és assentar les bases de projectes, sobretot encarats a millorar la qualitat de vida dels seus habitants. De què serveix pensar grans projectes si aquests no repercuteixen en el dia a dia de la població? Cap i seny a l’hora de prendre aquestes determinacions perquè marcaran el rumb del bon govern.

 

Durant les últimes setmanes hem pogut escoltar moltes promeses, algunes que crèiem més factibles i d’altres que podríem qualificar de reptes complicats. Sigui com sigui, el programa electoral és un contracte amb la ciutadania. Els grups que encapçalen la corporació tenen l’obligació de complir amb el que han promès i és que allò que són idees exposades en un paper ha quedat lluny de l’imaginari de la ciutadania. Les propostes són constatacions de voluntats que s’han de saber gestionar i portar a la pràctica perquè si no, d’aquí a 48 mesos aquells que avui els han atorgat la confiança, també els hi poden retirar. Les eleccions són una carrera curta, com un esprint, però el mandat és una carrera de fons, en què cal saber administrar les forces. Els nous governs municipals, doncs, tindran el repte de saber mantenir la marxa fixa i segura, administrant cada dia de la població; l’oposició ha de jugar el paper de fiscalitzador de l’acció de govern, però entenem, sempre, des del vessant constructiu i positiu per fer arribar els pobles i viles del Ripollès cap a un futur millor.

 

A partir de dissabte s’haurà acabat el títol d’alcalde o alcaldessa “en funcions”. Doncs vinga, s’ha acabat la funció i anem per feina.