Què sortirà de tot plegat?

Editorial

A prop de complir-se els dos anys dels maleïts atemptats del 17A a Barcelona, s’ha destapat la capsa dels trons. Arran d’un treball periodístic d’investigació, del diari Público, s’ha sabut amb documents contrastats, que el Centre Nacional d’Intel·ligència Espanyol, el CNI, tenia intervinguts els telèfons dels joves jihadistes de Ripoll fins quatre dies abans dels atemptats. Sabien que havien viatjat a París. L’inductor de l’atemptat, l’imam Es Satty, va ser confident dels serveis d’intel·ligència fins al mateix dia dels atemptats. Just l’endemà la seva fitxa va ser eliminada..... i així es van coneixent detalls que no deixen de sorprendre.

 

Tot i la insistència de l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, que presideix la Comissió d’investigació del Parlament, per aquests fets, costa que el govern espanyol ho aclareixi. Per què? Partits com el PP, Ciudadanos i PSOE s’han oposat a investigar els fets per depurar responsabilitats polítiques, davant uns fets tan greus. Per què?

 

No deixa, també, de ser sorprenent que els mitjans de comunicació espanyols, davant l’evidència dels fets, hi passen de puntetes o gairebé ni en parlen...

 

Tot plegat sembla una conxorxa per amagar errors, intencionats o no, d’uns fets que han suposat greus conseqüències a tots nivells. Coincidim amb el posicionament de l’alcalde de Ripoll, que compta amb el suport del Govern de Catalunya, per tal que s’esclareixen els fets.

 

Perquè va servir de tenir telèfons intervinguts si finalment es va produir l’atemptat que podria haver estat en dimensions molt més tràgiques. Novament sorgeixen més preguntes sense resposta. Si ho sabia el CNI perquè no es va actuar en temps.

 

Segurament en comptagotes, s’aniran coneixent detalls dels fets que tant han dolgut a Ripoll i als ripollesos i que segurament comportaran indignació, sí molta indignació, perquè amagar la veritat mai és bo. I els ciutadans no entenen com responsables del govern d’un estat no assumeixen responsabilitats d’actuacions tan maldestres com aquesta.

 

No hi ha hagut ni una sola dimissió dels responsables del CNI ni del ministeri de l’interior. Calen respostes clares i posar sobre la taula tota la veritat, sigui la que sigui, perquè només d’aquesta manera es pot tancar etapa. Una etapa que, malauradament, no podran tancar els familiars de les víctimes d’aquest cruent atac, a qui cal, sempre, enviar estima per tot el que han passat.