Potser ens estem perdent

Editorial

Setmana “mogudeta” la que hem viscut a la comarca del Ripollès. Acostumats a viure en un paradís on segons quines accions les veiem llunyanes i pròpies d’altres contrades, hem descobert, tristament, que també poden passar ben a prop nostre.

Diumenge es manifestaven a la plaça de la vila de Camprodon una quantitat de persones (no entrarem en el número de manifestants perquè el ball de xifres com sempre és important), en defensa de l’entorn del Santuari Gaia i per la mort de l’ovella Nàdia. 

És absolutament legítim que aquestes persones, defensores dels animals, es manifestin reivindicant el que ells consideren raonable, però el que no és lògic és el que s’ha dit públicament i a través de les xarxes socials. La mort de l’ovella, suposadament feta pel gos d’un caçador segons els propietaris del Santuari, no pot criminalitzar a tots els caçadors, i gairebé culpar d’assassins d’ovelles a tots els que no pensen com ells. En aquesta vida, com en tot, els matisos de colors són molt importants, però sobretot la convivència ho és encara més. No podem fer afirmacions del que no sabem, perquè ningú sap qui va matar a l’ovella Nàdia. De gossos i animals en estat salvatge n’hi ha i molts a les nostres muntanyes, alguns d’ells deixats per persones que senzillament se’n han cansat de tenir-los a casa seva, en un piset de 60 metres quadrats i els han deixat a 150 quiilòmetres abandonats perquè no puguin tornar a casa. 

Segur que amb diàleg i amb posicions dialogants es pot encaixar tot. Però segurament la millor manera no és muntar una manifestació on els que miraven eren, i d’aixó n’estem segurs, més que els manifestants.

Parlant de diàleg, dimarts a la nit per primera vegada a la història de la comarca, un grup de persones van “reventar” un ple. Si entenem que el ple és el màxim òrgan de representació d’un municipi on hi son tots els regidors escollits democràticament, el que va passar a la nit a Ripoll és molt greu i és un atac directe a la democràcia i als demòcrates. 

El ple de Ripoll en aquest mandat municipal està vivint situacions mai vistes amb la irrupció de la CUP a la vida política de la població. Així, des de fa molt temps, hem pogut veure des d’una gairebé nul·la participació del regidor de la formació durant el ple, per assistir a continuació a un llarguíssim capítol de preguntes i afirmacions des del públic per part de membres actius d’aquesta formació. En aquest mandat ja hem vist insults, amenaces i afirmacions amb afany de fer mal personal, als 16 restants membres democràticament escollits pel poble.

Aquest dimarts es van passar tots els límits. Entrar al ple, reventar l’ordre del dia en el punt 5è sense esperar ni al torn d’intervenció assignat al públic, tirar confeti sobre el públic assistent, el qual va demostrar tenir més modals que els altres per no contestar a cap provocació perquè, el que aquest grup va fer, va ser provocar. Buscaven que els tiressin fora de l’ajuntament per tenir la imatge gravada i poder acusar de poc democràtics als que defensen la democràcia i la veu de la majoria.

Les urnes, cada 4 anys, serveixen per a posar a tothom al seu lloc, i avui el poble de Ripoll va escollir legítimament una opció per governar per majoria més que absoluta i una composició municipal. Els que volen més llibertat i més opcions assembleàries també han de respectar la llibertat de la majoria, i la majoria avui no pensa com ells. Diàleg sempre, ahir, avui i demà, però amb amenaces i amb insults, mai. Sens dubte, els que van reventar el ple, de diàleg, no en volien gaire.
El que va passar dimarts a la nit és intolerable, però segurament així només ho veiem els que creiem en la democràcia i en la llibertat que tant va costar aconseguir. Els antisistema, els que senzillament no estan d’acord en res del que pensem la majoria, segurament, ho consideraran un èxit. Que trist.