La notícia esperada

Editorial

Ho ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Enguany el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser rebrà una partida de 500.000 euros. Per començar, està bé. Des de fa un any i mig, quan es va aprovar la declaració del nostre parc natural, poques notícies s’han esdevingut. Només el nomenament d’un tècnic i del president i una seu habilitada a Queralbs, una de les dues portes del Parc han estat les notícies al llarg de 18 mesos. I a partir d’ara què? On es destinaran aquests recursos? Segurament en una primera fase es destinaran a estructurar un òrgan de govern i un pla de funcionament eficaç. Però la partida tot i ser reduïda per un projecte de Parc Natural ja ha de començar a visualitzar una activació efectiva dels recursos que pot generar el mateix parc. Com s’incentivaran les activitats en aquesta zona? Qui les impulsarà? Tots aquests interrogants haurien de desvetllar-se amb prou temps per no només quedar reflectits sobre paper, sinó que es comenci a caminar al costat del territori.

Es va dir que un Parc Natural podia genera una activitat econòmica que suposaria que per cada euro invertit tindria una repercussió de 9 euros en aportació per part dels molts visitants que es preveu acollir.

El cas és que fins ara hem redescobert l’interès del parc pel seu entorn, pels valors naturals, per les activitats integrades al medi. Ara cal que en lloc de penalitzar les activitats econòmiques en un entorn protegit puguin ser incentivades i compaginades amb l’atractiu turístic que comporta. I quan parlem d’un interès turístic s’ha d’apostar pel turisme familiar o del que es considera de qualitat que gaudeix de la natura, de la gastronomia i participa de les propostes lúdiques i tradicionals que s’ofereixen i que es puguin fer noves propostes que puguin generar activitats imaginatives i atractives pel visitant. Alguns errors que s’han detectat en espais protegits és l’excessiva estructura burocràtica i administrativa que limita les possibilitats d’una zona protegida. Pensem que el territori s’ha de gaudir, pujant muntanyes, esquiant, degustant productes de la terra i respirant un aire pur que no té preu. Per aconseguir aquestes finalitats, que tampoc són tan complicades sinó més aviat estimulants per a la nostra comarca, cal dotar-les de les estructures suficients per accedir-hi i fer les campanyes més ajustades per conscienciar de la necessitat de respecte a la natura. El Parc Natural és el patrimoni dels ripollesos i al seu voltant s’ha de fomentar la visita complementària a altres indrets amb valors culturals i d’interès a tots els pobles ripollesos. El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser posa a l’abast el paisatge, l’esport a la natura, la gastronomia, la cultura i les tradicions a ben poca distància d’un lloc a l’altre. Gaudim i fem que es gaudeixi el Parc, el territori i la comarca amb respecte i estima a una zona que ara comença a caminar.