Anem lents, massa lents

Editorial

Estem en plena evolució de les noves tecnologies. Les comunicacions avancen ràpidament. Això, si parlem de les zones més privilegiades, amb connexions de velocitat de transmissions de dades de 5G a Barceloa i de 4G a la major part del Ripollès. Però a les zones rurals, només hi arriba el 3G. Amb aquesta informació ja es veu que l’equilibri territorial arriba també al mateix ritme que les transmissions: molt a poca a poc, massa. Si des d’arreu es demana la instal·lació de la nova tecnologia per compensar falta de bones carreteres o vies de comunicació, no podem dir que això passi al Ripollès.

Si volem que els pobles puguin acollir professionals brillants, en els àmbits de professions liberals, o de tallers de disseny o estudis de tècnics... Si no se’ls dona carreteres, que se’ls donin bones comunicacions. Les inversions segurament seran més elevades per compensar nuclis pocs habitants, però ni de bon tros serà tan car com fer autovies o carreteres asfaltades per reduir temps de comunicació d’un lloc a un altre. No hauríem de permetre, però, que comunicar-se fos distant, no físicament, sinó telemàticament.

El teletreball al Ripollès és una alternativa que permet que es pugui fer des de qualsevol lloc la major part de la feina d’un projecte o d’una activitat que, a més, comptarà amb una bona qualitat de vida com és l’entorn natural lluny de l’estrès d’una gran ciutat. Segur que amb les telecomunicacions actualitzades lluitaríem amb millor armes contra l’envelliment del Ripollès i, també, per a engrescar a joves professionals a viure-hi.

Quan a Barcelona es parla del 5G, a Molló, per exemple, lluiten perquè no se’ls retiri una cabina de telèfon públic. Déu n’hi do. Hi ha municipis on s’ha d’anar al damunt de l’escala de l’església o a una part enlairada del terme, per tenir una mínima cobertura.

Sortosament ara hi ha bones notícies pels indrets de la vall de Camprodon, Beget i Rocabruna o Bolós, on després de força temps de reivindicació es farà una torre al Serrat dels Boixos. Un servei que serà realitat l’any 2018, quan havia d’haver estat notícia fa molts anys.

Fa massa temps que parlem de telecomunicacions com un tema vital per al desenvolupament de la comarca. Si els governs d’aquest país volen el reequilibri territorial i no només rèdit electoral, han d’apostar fort i ràpid per les telecomunicacions. És necessari que tot el Ripollès tingui les telecomunicacions amb velocitat del segle XXI i que no ens passi com el tren, que va a una velocitat del segle XX. I això, quan funciona...