El Ripollès a Europa

Editorial

El Ripollès ha estat al rovell de l’ou a Europa. A través de la vila de Campdevànol, la tradició de la comarca i la seva projecció cultural ha estat el punt de mira a Brussel·les a través d’una de les danses més arrelades com és la Gala. Una delegació representativa de la població i de la comarca han exercit d’ambaixadors en els valors de la cultura, la tradició i les arrels. Cal no oblidar que l’acte està emmarcat en el context de Campdevànol com a capital europea del ferro i que suposarà portar actes de relleu, no tan sols en l’apartat folklòric sinó també en projectes de dinamització econòmica.

El delegat de la Generalitat a Brussel·les, Amadeu Altafaj, ha obert les portes a una població representant d’una comarca amb història i bagatge empresarial i industrial important. Rere d’una dansa hi ha el missatge, d’una manera de fer, d’una vida activa i la voluntat d’una terra i d’un país que es mou per mostrar els seus valors basats en l’esforç i en la memòria dels avantpassats que en moltes generacions han lluitat per conservar i mantenir una tradició.

Una dansa com la Gala no deixa de ser un element d’identitat d’una població que en aquesta manifestació hi ha una projecció de participació ciutadana i solidaritat amb tot el que han fet els seus avantpassats. És difícil valorar l’impacte real que ha pogut tenir aquesta expedició en el marc europeu, però sigui poc o molt s’haurà pogut veure el tarannà de la nostra gent que ha mostrat un tros de la nostra cultura.

Poc o molt s’haurà parlat del Ripollès i això és bo. S’haurà pogut veure com, des de la voluntat d’avançar, una comarca, d’un país amb voluntat d’anar més enllà, es mou mostrant uns valors de cultura i ganes de diàleg amb Europa, sense fer escarafalls, només mostrant una petita mostra del que es pot trobar en aquest país en cada un dels seus racons dels quals tots ens en sentim partícips i orgullosos.

Campdevànol exercirà una capitalitat europea que ha de ser la punta de l’iceberg de moltes iniciatives de la comarca per consolidar una trajectòria empresarial i multisectorial que es poden trobar a casa nostra.

Hem començat ballant, i continuarem amb actes de contingut empresarial on cal assumir reptes i compromisos en un panorama institucional. El més important és que El Ripollès ja es mou a Europa.