Els instruments adormits desperten el Món

Editorial

Hi ha iniciatives que convé aplaudir i donar-hi suport. Com se sap ja fa temps que, liderat per l’ajuntament de Ripoll, es vol aconseguir que la portalada del monestir sigui declarada patrimoni de la Unesco, en reconeixement al seu valor històric i cultural. L’esforç de la presentació del nostre monument s’ha fet a diferents punts de Catalunya, la Catalunya Nord i de l’Estat Espanyol. Fins i tot a Madrid, on va despertar l’interès de diferents sectors culturals.

Ara bé, la iniciativa a la qual ens volem referir és la que impulsat el musicòleg i historiador Antoni Madueño, el qual ha treballat en reproduir i fer sonar en concert a tots els instruments que són presents als relleus de la Portalada. El concert amb el nom de “Els instruments adormits” i amb els millors intèrprets d’instruments medievals i els cors més preparats han fet audicions de gran interès per a tot el territori català i més enllà. Però, ara, aquest més enllà  vol sonar i ser escoltat a altres punts emblemàtics no tan sols del nostre país, sinó de més enllà.  Una iniciativa que no acaba només amb els habituals tràmits i paperassa sinó que converteix un monument immòbil i majestuós en una font d’inspiració que genera una activitat dinàmica, viva i com una iniciativa única al món, a través de concerts de música medieval.

Un concert que es converteix en el gran ambaixador de Ripoll al món. És una carta de presentació que, de ben segur, serà més efectiva que no pas un dossier, que per més ben fet que sigui, pot estar a l’espera en un munt d’altres arxius dels tràmits burocràtics. Un procés que només estableix un ordre de presentació de propostes i de valoracions subjectives basades en suports d’altres països. El desig dels ripollesos és que els instruments de la portalada sonin més fort que mai com una crida a la bona música però també a la descoberta de la Portalada del monestir, de Ripoll i de la comarca.

Antoni Madueño ha tingut l’encert d’iniciar aquest itinerari internacional amb un cicle de concerts dels quals s’espera obtenir una resposta a curt o mitjà termini pel reconeixement de la UNESCO d’aquesta nostra Portalada, ara, ja ben oberta de bat a bat arreu de món.