Benvingut retaule, però encara queda molt...

Editorial

Dissabte passat es presentava amb aires de celebració la instal·lació d’un facsímil del retaule de la passió, mort i resurrecció de Bernat Saulet, fet amb alabastre i pertanyent a l’estil gòtic català. L’original continua al Museu Episcopal de Vic (MEV). Malgrat que la reproducció, feta am sistema digital 3D, permet veure amb definició les característiques de l’obra, el sistema no acaba de complaure als responsables de la junta del Monestir de Sant Joan i a molts santjoanins. 

El fet és que molts d’ells no acaben d’entendre perquè han de tenir la còpia i l’original ha d’estar al museu de Vic. No seria millor que l’original estés al seu lloc de procedència, al museu del Monestir de Sant Joan, i la còpia, al museu del Bisbat? Els responsables del MEV consideren que treure la peça del Museu Episcopal trencaria el conjunt artístic d’elements que s’exposen a la capital vigatana. Però des de l’entorn del Monestir de Sant Joan, es considera una apropiació de patrimoni del municipi del Ripollès cap a Osona i de l’incompliment de l’acord que es va signar el seu dia per recuperar diferents obres que encara romanen al museu de Vic.

Retaule a part, encara queden moltes peces per recuperar i així ho reclamen des de fa anys membres del patronat del Monestir de Sant Joan, que no entenen com no es fa complir un conveni que estableix el retorn de diferents peces que no arriben mai. Fa uns anys que els vilatans de Sant Joan, mitjançant una consulta popular, varen reclamar recuperar les obres i documents del seu museu que, arran de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1888, però de tornada es van quedar a Vic i mai més han tornat a Sant Joan. Entre d’altres peces importants, hi ha el famós tapís conegut com el Pal·li de les Bruixes, considerat peça única i una icona del patrimoni eclesiàstic de Sant Joan. El rector de la parròquia, Mn. David Compte, que alhora és el vicari general del Bisbat de Vic, va qualificar el lliurament de la reproducció del retaule com l’inici d’una col·laboració entre la parròquia de Sant Joan i el Bisbat. Ara cal plantejar-se si aquesta col·laboració serà portar en reproduccions la resta de les peces. Per què no es pot tornar el Pal·li de les Bruixes a Sant Joan?. Certament que, després de la bona voluntat, hi ha un conveni pactat que s’ha de complir. Una col·laboració ha de ser satisfactòria per a les dues parts, sinó sempre hi haurà el qui haurà cedit patrimoni per només recuperar la xocolata del lloro.