Política de bandera

Editorial

Campelles ha hagut d’assumir la polèmica sobre el protagonisme identitari dels símbols. Ha hagut d’instal·lar la bandera espanyola a la balconada de l’ajuntament. Aquest fet, tal com s’ha anat informat en el nostre setmanari, va provocar unes reaccions que fins i tot varen fer trontollar el govern municipal entre els favorables de reinstal·lar-la, per imperatiu legal, i els que s’hi negaven. Tot plegat un conflicte ben evitable si el govern de l’estat no hagués perseverat tant el la política dels símbols espanyolistes.

Tot plegat no és res més que una política de distracció per no afrontar les necessitats d’un poble que són molt més indispensables que no pas tenir una bandera estelada o bicolor.

Amb el cap fred costa molt de pensar com caram l’administració de l’estat s’ha fixat en un petit poble del Ripollès per amenaçar-lo i exigir-li que pengi la bandera espanyola a la façana. Aquest mateix govern no sap que a prop del municipi hi passa una línia de tren, l’R3, mancada de serveis amb una infraestructura anacrònica. No sap el govern d’Espanya que les telecomunicacions de Campelles, pengen d’un fil, i diem d’un fil perquè ara per ara la fibra òptica és impensable.

I la carretera? Hi han anat els polítics espanyols a veure com està el poble i que és el que els convé a més de lluir la bandera d’Espanya? Potser si sabessin que en Pau Gasol hi té una segona residència s’hi deixarien caure per fer si s’hi poden fer la fotografia. Però, ara, potser ja no, després que el conegut jugador de bàsquet català de l’NBA s’ha mostrat partidari que els catalans votin, evidentment sense manifestar-se pel sí o pel no. Però està bé el que ha dit perquè el que cal és poder votar en un referèndum que és ben maleït per l’administració de l’estat. De fet també ja s’han amenaçat als secretaris per tal que no s’impliquin en l’organització de l’1-O pel referèndum. També és cert que sortosament el col·legi de Secretaris i Interventors de Catalunya ja s’ha manifestat dient que també abans de l’administració de l’estat depenen de les administracions de la Generalitat i dels organismes locals i ningú els pot acusar de desobediència, en cas de participar en l’organització.

El cas és que a Campelles els veïns no s’han quedat quiets. I demanen que la bandera estelada, sigui més identificadora del poble que no pas l’espanyola. I per això, a més de ser a la façana de l’ajuntament, s’ha proposat que l’estelada es col·loqui sola i ben visible a la plaça que dóna la benvinguda a l’entrada de Campelles. Ja ho diu la dita que el clau no es pot fer entrar per la cabota, tal com fa l’administració estatal, o que davant l’acció impositiva de l’estat del “no volem caldo”, comporta que sovint se’n han de beure dues tasses.