Relleus municipals

Editorial

A dos anys d’acabar-se els mandats  municipals en els ajuntaments de la comarca del Ripollès es comencen a veure canvis en alguns  consistoris i Consell Comarcal; i també es coneixen canvis en els encapçalaments de candidatures per als propers comicis. La política municipal es mou  i  s’ha d’analitzar en un factor positiu de canvi, de voluntats per donar relleu després de la feina feta i esperances que entri gent nova il.lusionada.

D’aquests moviments, cal destacar la retirada de Teresa Jordà, qui després de 16 anys de presència al consistori de Ripoll,  amb les sigles d’ERC, ha assumit diferents responsabilitats des de l’alcaldia a l’oposició. Ara ha decidit donar pas a altra gent. La seva responsabilitat política ara es centra en un altre repte des del Congrés dels Diputats a Madrid on es decideix el futur de Catalunya. Li desitgem tot l’encert possible en el seu trajecte. També ha plegat Ramon Serra, un altre regidor d’ERC que ha decidit deixar la cadira de l’ajuntament després de temps d’haver-hi estat. En el Consell Comarcal també hi ha hagut canvis, Jordi Batchelli ha plegat així com Mariona Baraldés i Ana Belén Avilés, persones a qui se’ls ha d’agrair també, l’aportació que han fet i poden fer, ja des d’altres escenaris, a la societat ripollesa. Dos alcaldes han declarat a El Ripollès que han decidit de no continuar com a candidats a les properes eleccions. Es tracta de David Serrat, de Les Llosses, i Carme Freixa, de Vallfogona de Ripollès, qui després de 12 i 16 anys respectivament, al front de l’alcaldia diuen, a dos anys vista, que no tornaran i que volen donar pas a altres persones. Pensem que és bo que ho hagin anunciat amb prou temps, per evitar deixar un buit a darrera hora i haver de trobar candidats a corre-cuita tal, com ha passat en alguns cassos. 

A totes aquestes persones se’ls ha d’agrair el compromís, l’esforç i el temps, moltes hores, ben poc compensat econòmicament, que han dedicat als seus pobles respectius. La seva responsabilitat, i més en un poble petit, en moltes ocasions no deixa de ser compromès per respondre a les inquietuds dels veïns  i  haver de gestionar amb les administracions. 

Tots aquests  fets ens deixen obert un panorama amb moltes possibilitats. Hi haurà els mateixos partits amb les mateixes candidatures?  Hi haurà més candidatures independents amb suport de partits? Hi haurà llistes amb noves sigles? Bé, el cas és qui hi siguin i que els ciutadans tinguin opcions d’elecció. Ara bé, aquest fet vocacional de participar  cadascú de la vida social del seu poble seria bo traslladar-lo a les entitats, on també costa trobar  voluntarisme de participació  i de relleu generacional per mantenir-les actives. És cert és que no donen compensació econòmica, però  no tot es mesura amb diners. Participar en aquestes entitats és un gran valor que dóna vida a  tots els pobles i el Ripollès disposa d’un teixit associatiu ampli i divers que no es pot perdre.