Terra de concerts i festivals

Editorial

Durant aquests dies podem comprovar que el Ripollès és de les comarques més actives del país durant l’estiu. Si dibuixéssim una línia transversal de Setcases a Toses, a cada municipi, a cada poble o veïnat, hi podem fer descoberta de concerts de diferents estils, festivals, teatre, dansa, mercats i activitat diversa per poder-ne gaudir durant aquests dies d’estiu. Aquestes activitats aporten la fidelització dels qui habitualment opten per fer estada al Ripollès amb segones residències i hotels, o bé es converteixen en un pol d’atracció pels visitants que cada dia tenen l’oportunitat de descobrir noves propostes lúdiques i culturals. Aquesta intensitat d’activitats permet poder triar el destí més engrescador que cadascú consideri. En definitiva, estem demostrant que l’aposta pel turisme ens la creiem i es presenta amb moltes versions i molt dignes totes elles. 

En un segon punt, aquestes programacions permeten, també, als ripollesos gaudir d’activitats que segurament durant l’any no en poden viure al seu poble mateix o als municipis veïns. Ara bé, tot el que té de positiu per una banda aquest desplegament, també comporta una altra situació que potser es podria millorar. És la concentració d’activitats totes elles en pocs dies o en un mes i, en algun cas, una ben a prop de l’altra. Això és un inconvenient per als qui els agradaria d’anar a més d’una activitat  i que es veuen obligats a triar una o altra, quan en alguns casos, amb coordinació, es podria accedir a les dues.  

En algunes ocasions, s’ha proposat de fer, tot i que no és fàcil, una coordinació de dies i horaris entre les diferents entitats i ajuntaments organitzadors. També és bo que durant l’estiu tothom tingui opció de gaudir d’aquestes actes, però no seria possible, fer una programació més estirada en el temps d’estiu i que es permetés a la gent participar de més d’un dels actes que es concentren durant jornades idèntiques? És una reflexió que s’ha de valorar bé per evitar que un poble es converteixi en competència cultural del poble veí perquè hi ha activitats en un mateix dia. Tal vegada coordinats, s’aconseguiria  que les organitzacions fossin més rendibles per a tots. 

Tornant a l’aspecte positiu, és gran l’oferta que es troba al Ripollès i qui ho desitgi no passarà un estiu avorrit, això segur. Mirant programacions, el petit format ajuda també a accedir amb més possibilitats a actuacions de nivell alternatives i tan interessants com  els macro festivals, també en competència, que es porten a terme, bàsicament, a la zona de la costa. És bo que ens haguem de plantejar aquest tema per la molta activitat que tenim durant l’estiu. Tal i com es diu popularment, val més que en sobri que no pas que en falti. Ara bé, ben coordinats, alguna que altra cosa milloraríem.