Les idees mouen Ripoll

Editorial

Hi ha la dita popular que resa: “la imaginació al poder”. Bé, això es podria dir fins a cert punt dels qui en els darrers 20 anys han estat al front del consistori de la vila comtal. Sí, fa vint anys que vés a saber com algú va tenir la encertada iniciativa de recrear la vida de la vila Bressol de Catalunya a l’època del seu fundador, el Comte Guifré el Pilós. L’onze d’agost és la data en la qual s’estableix la mort a Ripoll  del fundador del nostre país. Doncs per què no aprofitar aquest esdeveniment? Doncs sí, amb la voluntat de refermar el paper de Ripoll a la Història de Catalunya i amb les ganes de recuperar un mes d’agost que deixava un Ripoll de vacances, és a dir, que molts dels seus veïns tenien programades les tradicionals estades a la platja o feien viatges lluny de casa seva. Cal recordar també que, per la mateixa circumstància, la Festa Major es va traslladar del mes d’agost al mes de maig, per la diada de sant Eudald.

Doncs el fet recuperar aquesta festivitat històrica ha permès recuperar el dinamisme de Ripoll durant l’estiu. El Mercadal de Ripoll, mercat medieval, és un dels primers que es va organitzar a Catalunya. Ha servit per implicar-hi molta gent: comerços, botigues, serveis, famílies que participen dels actes i representacions i, amb el pas de les diferents edicions, Ripoll s’ha convertit en un punt de trobada per a moltes famílies d’arreu de Catalunya.

Al llarg de les diferents edicions s’ha pogut comprovar que gràcies al Mercadal, que reviurem aquests dies, s’ha pogut descobrir com podria haver estat la vida medieval de l’època. No en va, tot el muntatge, tant les representacions com els motius argumentals, estan basats en rigorosos estudis històrics de la vida del comte Guifré. És de lloar que tot i ser un tema monogràfic, cada any els organitzadors sàpiguen portar atractius nous de primer nivell en l’entorn medieval (activitats, actuacions musicals, espectacles, gastronomia)... O sigui que, a partir del Mercadal de Ripoll, tots plegats, tant els de casa com els de fora podem conèixer com eren els nostres orígens i, així, en podem gaudir en un ambient que uneix cultura i oci.

Un cop més, cal apel·lar a la implicació de tothom en una festa com aquesta que ha de permetre consolidar Ripoll en el centre de la nostra història, els orígens de Catalunya, amb la seva cultura, costums i tradicions. Esperem que aquell qui ens visiti es senti ben acollit i tingui ganes de tornar més vegades, sinó pel Mercadal, en algun altre moment de l’any, i això passa per la voluntat de tots a implicar-se a  fer les coses ben fetes i pensar que aquestes activitats no només es fan per al lluïment d’algunes persones o col·lectius, sinó que s’organitzen per benefici de tota una vila: Ripoll.