I perquè no, senyor fiscal?

Editorial

La imatge impressionant de l’Onze de setembre a Barcelona, amb un milió de participants, novament ha fet la volta al món com un exemple de com es fan les coses a Catalunya: amb serenor, civisme, unitat i convivència dels diferents pensaments polítics i socials. Ara bé, un cop passada la Diada, el govern de Madrid ja ha fet valoracions de poca participació amb incoherències flagrants en el nombre de participació. Com es pot dir que només hi havia 350.000 quan la Guàrdia Urbana de Barcelona les va quantificar, sabent que sempre compten a la baixa, en un milió? Bé, tant li fa, sortosament, les imatges parlen per elles mateixes. Ara el govern de l’Estat i les estructures judicials a través del TC i la Fiscalia, davant la proximitat de l’u d’octubre, tornen a prémer l’accelerador, si és que mai no l’ha deixat, per espantar els ajuntaments, entitats i ciutadans a no votar. El president Rajoy anunciava “si algú accepta anar a una mesa electoral, farà un acte il·legal”. La Fiscalia ja ha anat més endavant i ja ha advertit a tots els alcaldes que representen ajuntaments afiliats a l’Associació de Municipis per la Independència, AMI, que hauran d’anar a declarar als jutjats de les respectives demarcacions. Volen saber què faran i com volen col·laborar a l’organització de l’u d’octubre. Els diuen que si col·laboren poden ser inhabilitats i, fins i tot, si es neguessin a anar a declarar, podrien ser detinguts i amb demandes de presó. Ah, però, atenció! Que això ja sembla el joc de la cadira perquè si no estàs adherit a l’Associació de Municipis per la Independència i no apareixes a la seva pàgina web, encara que hagis fet els mateixos passos, no has fet res dolent.

A on hem arribat?

Quin greu delicte és facilitar votar als ciutadans? Tan dolent és deixar parlar, opinar, votar, exercir un dret democràtic?

Han pensat que es pot votar Sí o No o abstenir-se? S’acusa el Parlament d’haver impulsat una llei sense permetre’n el debat. No recorden que varen ser els mateixos del govern del PP amb suport de Ciudadanos i PSOE que van suprimir per Catalunya, una llei de tramitació de lectura única que l’apliquen 14 comunitats autònomes i fins i tot el mateix Congrés de Madrid? Segurament després de marejar tant la perdiu i amb constants afrontaments a Catalunya han anat criant independentistes. Però el més important és que amb civisme, criteri i solidaritat a tota Catalunya els ciutadans, entre els quals els Ripollesos, el dia 1 d’octubre es puguin pronunciar. La voluntat i la força de la gent està per sobre qualsevol dret escrit que coarti la llibertat d’expressió.