Tant enrenou per votar?

Editorial

Molta gent no acaba d’entendre perquè hi ha tanta radicalitat per part del govern de Madrid per impedir el referèndum. La Guàrdia Civil entrant a la dutxa d’un dels acusats, un altre detingut mentre portava els fills a l’escola, un altre envoltat de vehicles policials al centre de Barcelona com si fos un criminal dels més buscats.... No calia! Només amb una citació tots els investigats haurien anat a declarar perquè aquest és el tarannà de la gent de Catalunya. Es titlla de sedició, que vol dir provocar accions tumultuoses perquè un sol vehicle policial va ser malmès i no per la violència. Aquest fet s’ha maximitzat com a agressió a tots els mitjans estatals. No entenen que varen sortir milers i milers de ciutadans amb seny i sense aldarulls i només s’exposa l’anècdota? No anem bé. L’última ha estat la intervenció de les webs de l’ANC i l’ordre de la Fiscalia als mossos per segellar els col·legis electorals i procurar que no s’hi acosti ningú en un radi de 100 metres... Déu n’hi do! Tot per atemorir als electors. A Catalunya se sortirà amb seny, amb tot el seny i més del que no ha tingut l’administració de l’estat per impedir-ho. Es farà enmig d’un dia festiu que només pot ser tacat per les presumptes interferències dels cossos de seguretat que intentaran impedir les votacions. Però no s’ha de patir per intentar votar, és un dret que ningú hi ha de renunciar encara que no sigui una votació massiva perquè els partits unionistes proclamen de no participar-hi per falta de garanties. Quines?, les que no ha permès l’estat espanyol intentant impedir el referèndum?
El més positiu per a Catalunya seria que hi anés tothom tant els partidaris del Sí i els partidaris del No, així com els que votessin amb blanc. D’aquesta manera es tindria una visió real del país. El que és molt difícil d’entendre que amb les restriccions i amenaces del govern de l’estat es vulgui impedir la llibertat de vot i la llibertat d’expressió. Han de tenir en compte que després del dia 1 d’octubre hi haurà un demà, que ens portarà a una situació ben diferent de la del mapa polític actual. Tothom afirma que hi haurà d’haver diàleg. Si tot ha d’acabar amb diàleg polític perquè s’ha rebutjat fins ara? Si la solució ha de venir amb enraonament perquè no s’ha volgut fer? Interessava demostrar el cop de força de l’estat sota el nom d’una constitució que si bé està en vigència ha quedat anacrònica en molts conceptes?
Amb la cara alegre amb civisme, seny i sense prejudicis i amb la papereta a la mà, diumenge voldrem votar amb llibertat perquè hi tenim dret.