Setmana clau per un Govern en democràcia

Editorial

Durant aquests dies, a causa de les celebracions i àpat darrer àpat, se'ns ha portat a una sensació d'empatx. Volem i necessitem tornar a la normalitat, però notícia rere notícia ens porta a una situació d'enfit informatiu en el camí de formar el nou govern sobiranista que ha elegit el país. Cal investir el president, però les incògnites que es desprenen de les interpretacions de jutges i tribunals bloquegen la política. L'aplicació del 155 ha fet mal a la salut democràtica del país, amb consellers a la presó i d'altres a l'exili. No és fàcil estructurar una elecció de president amb aquesta situació tan excepcional. S'ha arribat aquí havent passat moltes pantalles i no cal tornar enrere.

Des de Madrid no posaran un camí fàcil per avançar cap a una opció majoritària a Catalunya. I tot i que la voluntat dels catalans és la de recuperar un Govern que va ser destituït a cops d'articles absolutistes, s'escolten discursos on es diu que la situació de Catalunya és el motiu de tots els fracassos de l'estat.

Un d'aquests apartats és la situació econòmica, però el més sorprenent és que s'ha dit que el turisme ha perdut pistonada arran de la situació política catalana, quan al final s'ha demostrat, amb xifres, que no és així i que aquestes festes de Nadal han estat de les millors dels darrers 10 anys a Catalunya.

Ens volen vendre cortines de fum per convertir a Catalunya com l'esca de tots els pecats d'Espanya, quan es demostra que al nostre país les coses van més bé que en d'altres punts geogràfics de la península.

I ara què? Tot i que es defensa la separació de poders, volen que continuï la inestabilitat política de casa nostra per justificar les seves febleses. Ara ja no és un tòpic dir que malparlar de Catalunya els dona vots, ara ja és una realitat. Ens haurem de creure aquell final de discurs mal expressat per Mariano Rajoy, que deia que quan les coses van més malament pels altres, són millor per a ell. Hem de voler creure que a més de la justícia dels tribunals, amb acusacions de presumptes delictes de sedició i rebel·lió, hi ha d'haver la justícia social i majoritària dels ciutadans i la que Catalunya es mereix, ser governada per la gent que ha elegit el poble.

Senyors, si són demòcrates, resolguin els temes polítics amb política i no a través de tribunals. Si són tan demòcrates com diuen, que torni el president i els consellers amb plenes garanties, que s'alliberin els presos polítics i que d'aquesta manera, la paraula del poble a les urnes tingui el valor que ha de tenir en democràcia.