Ripollès Líders, els valors d’una comarca

Editorial

Aquest divendres es coneixeran qui són els premiats en la vuitena convocatòria dels premis Ripollès Líders. Vint-i-nou són els candidats a les diferents categories que configuren una estructura econòmica, social i cultural molt sòlida a la comarca i que any rere any, es demostra a través d’aquesta gala al teatre Comtal de Ripoll. En les diferents estructures del Ripollès apareixen valors, alguns consolidats i d’altres que motiven a tirar endavant amb garanties, quan es veu les iniciatives i activitat social de què disposem a la comarca. Aquest aparador de gent, trajectòries, iniciatives i activitats es va renovant any rere any i a tots plegats ens obre els ulls a l’optimisme. Quan ens surten les estadístiques de població envellida o que els joves no es queden a la comarca per treballar o viure-hi el cor se’ns encongeix una mica. Però en arribar els Premis Ripollès Líders, tornem a fer una càrrega important d’adrenalina perquè realment veiem que hi ha gent que lluita i que ha lluitat molts anys per un territori ric i divers i en el qual encara sorgeixen iniciatives molt positives en tots els àmbits.

Pensem que la gala és aquell punt d’inflexió on tots plegats ens hem de sentir orgullosos d’on som. És el moment on institucions, administracions i organismes també es motivin per tal de continuar sembrant l’estima a una comarca que amb la seva natura i entorn és molt bonica, però que també per activitat i estima dels seus ciutadans està molt ben situada. És satisfactori veure com un gran nombre de col·lectius estan relacionats als seus pobles per mantenir-los vius, com empreses avancen i inverteixen al Ripollès, amb ganes de molts sectors que aposten per renovació, innovació i empremta per posar-se al dia. En la part estrictament humana és molt saludable reconèixer mèrits i trajectòria de persones que han dedicat bona part de la seva vida a fer créixer el prestigi d’aquesta comarca i l’hagin portat aquí i a fora com a targeta de presentació.

D’entrada tots els candidats ja són guanyadors pel fet d’haver estat proposats, tot i que, com en moltes distincions, s’ha de triar i si es tria vol dir que n’hi ha molts. Els ciutadans a la votació popular i el jurat en les seves deliberacions decidiran els qui s’ho han merescut més. Ara bé, insistim, que el sòl fet de ser proposat ja és un gran mèrit i ja són 8 edicions dels premis que suposa que hi ha hagut molts guanyadors i molts més candidats. Aquest és l’autèntic valor de la nostra comarca i que no pari, hem de posar-hi tota la voluntat personal i saber engrescar als joves perquè, com diu la cançó de Lluís Llach, “Cal que neixin flors (líders) a cada instant”.