Sis mesos del 17-A, sis mesos sense aclariments

Editorial

Han passat sis mesos dels atemptats a Barcelona i Cambrils protagonitzats per joves ripollesos, abduïts per un imam sinistre, Abdelbaki Essatty, que amb la seva mort ha deixat moltes incògnites. L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, demana accedir a la informació del CNI per saber quina relació tenia aquest personatge amb l’estructura policial de l’estat, quan s’ha demostrat que n’era confident. Els ministre Zoido, quan se li pregunta al Congrés dels Diputats, eludeix la resposta justificant que això és secret d’estat, però clar la societat ripollesa no es pot quedar amb els dubtes de com pagava les confidències del cap de l’escamot terrorista. Amb beneficis penitenciaris quan estava detingut a la presó de Castelló? Amb diners? Amb quins privilegis o compensacions? I, per altra banda, com pot ser que si era confident, no sabessin o poguessin intuir que l’imam per atemptar a Barcelona i Cambrils amb gent de Ripoll?

Recentment s’han detingut a tres nois a França, presumptes implicats amb algun dels membres de la cèl·lula. Tot plegat, més notícies, més sorpreses, un embolic que no ajuda a portar prou tranquil·litat a la població del Ripollès i de Catalunya. Quants imams pot tenir el CNI com a confidents? A més, no cal dir la indignació que suposa quan des d’alguns cossos de seguretat estatals s’acusa els Mossos de no fer cas d’una suposada alerta dels atemptats per part de la CIA, plena de contradiccions i de credibilitat.

Els que sí que fan bé les coses són els estaments i entitats encapçalades des de l’Ajuntament de Ripoll treballant des d’una plataforma cívica, impulsant diverses actuacions des del punt de vista de convivència ciutadana, educació, formació i assistència social. Amb aquesta actuació es vol caminar cap a una normalitat que només es veu alterada per la cronologia dels fets lamentables que remou els sentiments d’indignació de veïns ripollesos quan veuen que qui en té responsabilitat de la seguretat estatal dona l’esquena a la informació i a la transparència. No es tracta d’interferir en les investigacions, però sí que cal que es conegui la relació de l’imam confident amb el CNI i com pot ser que no s’adonessin de les seves activitats terroristes? Si és així, com és que no hi ha hagut dimissions de ningú? Com es pot entendre la tolerància del govern del PP en un tema tan seriós? Volem pensar que no s’amaguen qüestions més greus rere aquests fets. Però mentre no hi hagi respostes, hi haurà dubtes i això comporta desconfiança i sospites.