L’estat aplica el 155 a la música de la Portalada

Editorial

La internacionalització del procés porta de bòlit al govern de Madrid  fins a l’extrem que qualsevol actuació que suposi una projecció dels valors culturals de Catalunya quedin tallats o, sense dir prohibits, sí vetats arran de l’aplicació del maleït article 155. Una mostra del què diem i que poden llegir a les pàgines del nostre setmanari és la lamentable situació en l’acció de promoure la Portalada de Ripoll com a patrimoni mundial de la Unesco. Dins aquest ventall d’activitats, es contemplen diferents concerts del projecte Despertant instruments adormits arreu i, un d’aquests s’havia de fer a Nova York. Finalment no serà possible per la mà del govern central. Al no haver-se constituït el Govern de la Generalitat, no s’ha pogut autoritzar l’expedició. No s’entén que actes culturals també estiguin sotmesos a aquests controls i prohibicions. Potser consideren que al ser Ripoll el bressol de Catalunya, millor que no s’escampi gaire i que no es coneguin els orígens de la nació catalana. Que trist, però és una de tantes dins l’acció opressora del govern de Madrid, que també és capaç de destituir un cònsol per haver convidat a la presidenta de la Diputació de Barcelona a un sopar. També quan el ministre Montoro investiga empreses de comunicació i a periodistes per veure si han col·laborat o han cobrat de les accions del procés. Lamentable.

D’altra banda, també hi ha l’altra cara positiva de la música ripollesa, com és l’acció de Txarango, aquest grup solidari amb el dret a decidir i amb la llibertat d’expressió. Després de triomfar a Madrid mateix, on no tothom té la visió restrictiva del govern, han anunciat per a la cinquena edició del Clownia que han convidat al raper Valtonyc, sentenciat a presó per injúries a la corona en les seves cançons. Esperem que no se’ls encengui la bombeta als del 155 i també prohibeixin la seva actuació.

Tot plegat, ens porta a la necessitat de fer Govern aviat i poder aixecar aquesta barrera que alguns estan aprofitant per furgar en els aspectes que fan més mal als catalans com són la llengua, l’ensenyament i els seus valors culturals, que sempre han estat signes d’identitat del país, abans, ara i sempre.