Volen la gent a casa i callada?

Editorial

Es ben sabut que els centres cívics són punts de trobada i de convivència ciutadana on hi coincideixen gent de diverses edats, cultures i estatus socials. Sens dubte, és un lloc de convivència molt important en una població on el que cal són aquests espais de compartiment del lleure i les activitats. Dons bé, arran de l’aplicació de l’article 155, l’administració no signa la partida d’ajut que va destinada a fomentar les activitats d’aquests centres cívics. La falta d’una signatura fa que aquests centres es quedin sense els recursos que els facilitava l’administració catalana per tal d’organitzar i dinamitzar activitats pels ciutadans.  L’ajuntament de Ripoll demana que no es paralitzi aquesta línia d’ajuts i que els centres cívics continuïn oferint activitats.

La política que ens arriba pel 155 és cruel, perquè comportarà que la gent no pugui fer activitats ni lúdiques ni de lleure, i potser molts es quedaran a casa perquè si no tenen les propostes que tenien fins ara, no valdrà la pena sortir. És això el que vol l’Estat? Que la gent es quedi a casa sola i no participi de la societat coŀlectiva?   És un castig també contra el procés independentista? Si és així, que trist. Què costa fer un gest de mostri que l’Estat també és un estament solidari en les activitats socials?

Es parla que una de les formules és que els ciutadans ripollesos, usuaris d’aquests centres, facin l’aportació d’una quota simbòlica per intentar salvar el serveis dels quals gaudien fins ara, subvencionats per la Generalitat. Pot ser una solució, però no és just. La major part dels usuaris són gent gran, pensionistes que es ressenten força de qualsevol càrrega extra sobre els seus estalvis, i més en unes economies molt ajustades. És que l’estat no n’ha tingut prou amb les queixes per la ridícula pujada dels pensionistes del 0’25%?

Ja n’hi ha prou d’emparar-se en una legislació de l’article 155. Si una llei d’aquestes característiques arriba fins aquí, potser és llei però no és prou justa. Tant de bo que la gestió de l’ajuntament de Ripoll tregui la bena dels ulls d’aquests funcionaris, que per tal de no tenir problemes no s’atreveixen ni obrir la boca per desencallar una situació com aquesta. De fet, la única solució, si els jutges ho permeten, és tornar a tenir Govern a la Generalitat.