Setmana Santa, setmana gran al Ripollès

Editorial

Arriba la Setmana Santa a casa nostra amb un munt de possibilitats per gaudir-la des de diferents punts de vista. Si ens ho mirem des del calendari de tradició, hi ha dos punts de referència destacats com són la Processó dels Sants Misteris de Campdevànol i la de Camprodon, que tenen les seves cites el Divendres Sant. Aquestes manifestacions entorn de la creença religiosa aporten característiques molt destacades per la implicació de gairebé totes les famílies de les dues viles. A Campdevànol ens presenta una manifestació, amb gran singularitat a Catalunya, quan parlem de passos vivents i és que totes les escenes de la passió estan representades per persones. A Camprodon gairebé, d’una manera o altra, hi ha tota la població implicada en les confraries que treuen els seus passos. Segur que en totes aquestes manifestacions, a més de l’estètica i la plàstica que suposa una processó, hi ha sentiments de fe, respecte i mantenir la tradició. A Ripoll, també mirant l’aspecte religiós, la Congregació de la Puríssima Sang organitza una exposició dels passos de Setmana Santa, que també tenen un valor artístic i emocional.
Tot i això és evident que aquests dies de tradició religiosa les famílies les han adequat com un petit espai de vacances. En aquest sentit, aquest any, més que mai, també s’ha convertit en un punt de destí important. Les nevades han fet que les estacions de la comarca es trobin en un punt àlgid per l’esquí. Les activitats que s’organitzen des de diferents associacions fa que una estada a la comarca sigui profitosa i gratificant. Tal és així que les cases de turisme rural estan a una ocupació del cent per cent i els hotels i altres establiments gairebé hi són.

I per acabar de reblar la proposta Sant Joan de les Abadesses acull una de les manifestacions esportives d’interès internacional com són els Tres Dies Trial Santigosa.

En l’àmbit gastronòmic es poden degustar els millors productes de la comarca, com és el cas de la Fira Formatgera de Ribes de Freser. I no podem oblidar els tradicionals d’aquestes diades, les mones. Podem assegurar que les millors es fan a la comarca.

I encara amb el bon regust d’aquest pastís tradicional, encarem la primavera amb bones dades de la millora econòmica. El polígon Niubó de Campdevànol està augmentant en ocupació, empreses importants premen l’accelerador per instal·lar-se a Ripoll i sembla que n’hi haurà més. Esperem que en l’àmbit polític també ens arribin bones noves. Pasqua és temps de resurrecció. Esperem que també ho sigui amb tots els aspectes de la comarca.

De moment, però, gaudim d’aquests dies. Bona Setmana Santa!