L’estat s’oblida del Ripollès

Editorial

El ministre Montoro ha presentat els Pressupostos Generals de l’Estat i una vegada més, s’ha evidenciat que els agrada més castigar Catalunya que no pas seduir-la, amb voluntat d’establir inversions que il·lusionin a la gent del país. Tot i que Catalunya té un índex del PIB molt considerable sobre el total d’aportació a Espanya, en les inversions no es reflecteix i s’hi destinen només un 13%, molt per sota de comunitats com la de Madrid o Andalusia, que estan gairebé 10 punts per sobre.

Davant aquesta expectativa, i traslladant-ho a allò que s’ha destinat a la nostra comarca, hem vist una partida d’1’3 milions d’euros per millorar el tram de la N-152 de Ribes de Freser a la Molina (collada de Toses), i amb això, res més. Primerament, què és vol aconseguir amb aquesta actuació? És clar que en aquesta zona convé una carretera molt més important o que es construeixi el llargament reivindicat túnel de Toses. I en les altres zones de la comarca, que no hi pensen? O consideren que amb l’aplicació de l’article 155 queda tot justificat? No és això senyors, no és això, quan vostès treuen un rèdit molt important de Catalunya. A on van els diners dels impostos i en què ho inverteixen? En aeroports on no hi aterren avions? En trens Ave que van buits perquè el seu destí va a parar a terra de ningú? Si es tracta de vertebrar territori, no han pensat que al Ripollès tenim una R3 que amb una bona inversió podria funcionar bé? Pensem que amb aquests pressupostos també es mostra una manca de sensibilitat vers un territori que necessita més que mai dotar-lo de serveis per mantenir l’equilibri territorial. Bones comunicacions que permetin connectar i comunicar el Ripollès amb zones properes a Barcelona. Fet que ajudaria que els joves es quedessin a casa o que famílies de fora elegissin la comarca per a viure-hi. 
Sembla però que els pressupostos van més dirigits allà on es poden treure vots, dotant-los de serveis que no necessiten, enlloc d’enfortir territoris que són potencialment actius.

De fet, són pressupostos que encara no estan aprovats perquè que el PNB, tot i que també mira el seu estatus de nacionalitat pròpia, ha bloquejat l’aprovació i el PSOE hi veu oportunitat de capgirar el govern Rajoy. Només han obtingut el suport de Ciudadanos, que ja sabem com les gasten. El que ara cal és treure la llosa del 155 de sobre Catalunya i fer govern perquè, com es pot comprovar, l’estat no té cap consideració per a les urgències del nostre territori. Cada vegada donen més arguments perquè hi hagi més ciutadans emprenyats amb l’estat i desitgin aconseguir-ne un de propi, finançat amb els recursos propis del país. Segur que la situació es giraria com un mitjó.