Una flama amb el foc més groc

Editorial

La comarca del Ripollès, com cada any, rebrà la Flama del Canigó, símbol d’unitat i germanor entre els Països Catalans. A Ripoll, a més, es vol fer una arribada especial donada la situació política del país. El color groc de la flama serà el que prevaldrà i actuarà com fil conductor dels actes que tindran lloc a la plaça de l’Ajuntament, davant del Monestir. Música, dansa i parlaments reivindicaran llibertat per tots costats, en un moment on Catalunya té presos polítics i exiliats, per causes ideològiques. Una situació impensable en un país democràtic només amb la discrepància dels partits unionistes i alguns jutges i fiscals que s’han entossudit de marcar com a rebel·lió els actes de l’u d’octubre i la manifestació pacífica durant el registre policial a les dependències de la Conselleria d’Economia de la Generalitat. Arran d’aquests fets recordarem que els presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural estan a la presó.


Parlant d’Òmnium, fa pocs dies que els seus socis han reelegit amb majoria absoluta el seu president Jordi Cuixart. Un president que des de la cel·la de Soto del Real, en presó preventiva des de fa 8 mesos sota acusació de sedició, que només es veu a Espanya, ha escrit el manifest que es llegirà a Coll d’Ares, aquest punt emblemàtic del Ripollès que uneix les dues Catalunyes i per on arriba la flama. Una arribada que testimonia el sentiment d’unitat que serà seguida i acompanyada per a moltes persones i entitats que insistiran a reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.


Juntament amb aquest fet, el CDR Ripollès ha convocat una concentració a Ripoll per tal de reafirmar un suport a totes aquelles persones que amb voluntat de reivindicar pacíficament la República Catalana, han estat denunciats per la policia i la fiscalia, i pendents de noves resolucions judicials. És bo que tots aquests caps de turc que representen a un col·lectiu molt ampli no se sentin sols en aquest procés que encara pot durar temps.


La nostra comarca, doncs, viurà una flama amb foc groc, que quan surt d’un sentiment arrelat costa d’apagar malgrat que molts ho volen fer. No s’apagarà ni amb els extintors d’una constitució arcaica ni amb els processos judicials ni accions policials. El foc groc sorgeix de la voluntat ferma que representa a tota una gent ben arrelada a una terra fèrtil i demòcrata com són els Països Catalans que mai perdran identitat ni arguments per avançar cap a un país millor.