Festivals al Ripollès

Editorial

Segurament pot sorprendre que una comarca com el Ripollès pugui assolir tal prestigi a l’entorn dels festivals d’estiu. Algú que llegeixi aquestes línies pot pensar que som -com es diu als francesos- uns xovinistes. Un qualificatiu que es dóna a aquells qui es pensen que el que fa a casa seva és el millor del món. La pretensió al Ripollès, evidentment, no és aquesta, però si en canvi és un reconeixement a la gent que fa, per exemple, que hi hagi esdeveniments tan referents com el Festival Internacional de Música de Ripoll, el Festival del Comte Arnau, el Romànic en Viu o el Festival Isaac Albéniz, i, per no oblidar-nos-en cap, el de La Vall de Camprodon o el teatral Campelles Emociona. Quina comarca amb les característiques de la nostra acull una diversitat i una qualitat semblant pel que fa a aquestes organitzacions de festivals? Ben poques, si no és que al darrera hi ha un micromecenatge o un finançament institucional important, o que se celebrin en entorns de població elevada.

 

Si anem desgranant els festivals que hem citat, per exemple a Ripoll, els valors de potenciar les joves promeses és un fet que no passa a tot arreu. I que l’escenari dels actes sigui l’església de Sant Pere, el Claustre o el Monestir, el fa molt singular i atractiu. Seguint per Sant Joan de les Abadesses, un festival a l’entorn del personatge mitològic del Comte Arnau genera activitats a l’entorn de l’estudi i la investigació monogràfica, la història , l’espectacle, la música i l’entorn del personatge. Un altre aspecte a tenir molt en compte és la implicació dels santjoanins en molts dels actes previstos, com és l’ambientació del mercat o la participació en muntatges populars relacionats amb el comte. A la Vall de Camprodon, per la seva banda, s’ha marcat un referent a l’entorn del gran músic Isaac Albéniz i la seva Suite Ibèrica, interpretada pels millors concertistes del món. Aquest concurs internacional ha a travessat totes les fronteres del món. També a la mateixa vall, hi trobem els concerts que rotativament es van fent als sis municipis que la conformen. A l’altre extrem de la comarca, a la Vall de Ribes, hi ha el festival del Romànic en Viu, que porta concerts de petit format, però d’alta qualitat, a les esglésies dels termes de Toses i Planoles. El Campelles Emociona suposa poder veure i viure espectacles que han estat els grans èxits de les cartelleres dels teatres de Barcelona i que durant l’estiu es poden presenciar a l’acollidor teatre de Campelles, essent ja un clàssic de l’estiu ripollès.

 

Tot plegat ens porta a lloar les persones que impulsen aquestes grans iniciatives, a vegades amb pocs recursos econòmics, però en canvi amb una gran imaginació i tenacitat en l’organització. Des d’aquí només cal aplaudir-los i, si es pot, participar d’aquests actes per tal d’enfortir i projectar encara amb més força la dinàmica cultural de la nostra comarca.