Una Diada especial

Editorial

Arriba un Onze de Setembre amb noves expectatives pel futur de Catalunya. En totes les manifestacions sempre hi ha estat present el sentiment de molts catalans per assolir l’autodeterminació. Aquest any, però, serà una Diada plena d’arguments per reclamar el dret a decidir del poble català. En cap Onze de Setembre hi havia hagut presos polítics i ara n’hi ha, a més dels exiliats per la persecució de la justícia espanyola.

 

El President de la Generalitat, Quim Torra, va explicar el projecte per aconseguir la República catalana. El seu projecte implica aconseguir l’autodeterminació, però de moment sense trencaments radicals. Fins i tot està disposat anar al Congrés de Madrid a explicar-los, una proposta que d’entrada ja se sap que tindrà una majoria contrària.

 

L’Assemblea de Catalunya en l’eslògan de la manifestació d’aquest any també és contundent amb “Fem la República Catalana” I “Directes al Cim”. Durant l’estada a Sant Joan de les Abadesses, Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, va ser més contundent en demanar als partits catalanistes que després de superar obstacles s’ha de fer el cim, per proclamar la República tal com ho reflecteixen les samarretes que s’han dissenyat per la Diada d’aquest any. Segons Paluzie, els independentistes estan conscienciats del que pot fer l’Estat i malgrat tot s’ha de continuar passi el que passi. Per la seva banda Quim Torra, sense tanta pressa, està obert al diàleg amb qui sigui però no accepta tornar a la proposta d’un estatut d’autonomia que limita encara molts drets a Catalunya.

 

Tot està per veure i pendents també de l’aniversari de l’1 d’Octubre i de l’inici d’un judici amb una sentència prevista contra els presos polítics que seran jutjats per rebel·lió i sedició. Uns càrrecs de delicte obsolets a tot a Europa però que la justícia espanyola s’ha entossudit a aplicar-los malgrat el desacord d’altres tribunals europeus com els de Bèlgica i Alemanya. Uns delictes que no van cometre, però pels quals seran jutjats.

 

El cas és que aquest Onze de Setembre serà diferent. Hi ha gent que ha arribat a sacrificar la seva llibertat per aconseguir uns objectius de país que encara trobaran molts obstacles. Fer el cim, no serà gens fàcil. Es preveu que l’Onze de Setembre serà massiu i molt participat. Des de la comarca del Ripollès ja són 12 els autocars plens que es desplaçaran a Barcelona, a més de molts altres ripollesos que aprofitant la tornada del pont hi aniran amb vehicles particulars. La finalitat, com sempre, ha de ser la de fer una manifestació pacífica i tranquil·la, però amb la fermesa de la convicció que els catalans tenen dret a decidir el futur d’un país que vol ser millor en benefici de tots els catalans.