Una tornada a l’escola amb optimisme

Editorial

Més de 3000 alumnes han iniciat el nou curs escolar al Ripollès, i d’aquí a uns dies ho faran els de batxillerat i graus formatius. A la nostra comarca aquest curs ofereix novetats importants en l’àmbit d’equipaments amb la inauguració de la primera fase de l’Institut Escola Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses i molt possiblement amb la inauguració de la nova escola de Campdevànol a finals d’any. Si mirem aquesta situació els equipaments a la comarca, es troben en bon estat de salut. Malauradament a Catalunya encara hi ha moltes aules prefabricades i en alguns llocs s’han hagut d’adequar locals en desús.

 

En el context pedagògic sí que Ripoll assumirà un repte important i motivador com és l’aplicació del Pla Educatiu d’Entorn, que amb la finalitat d’assolir una bona convivència entre tots els col·lectius socials de la vila, posarà en marxa un seguit d’accions en les quals hi participaran tant els mestres i responsables dels centres educatius, com les entitats de lleure i esportives per fer un suport i seguiment de tots els joves ripollesos. La importància del pla va portar a Ripoll el mateix conseller d’Ensenyament de la Generalitat, Josep Bargalló, qui es va reunir amb tots els representants polítics (ajuntament i Consell Comarcal) i tota la comunitat educativa de la capital de comarca.

 

Si per una banda és positiu que s’actuï amb xarxa, també es va considerar indispensable l’actuació de les famílies de qui es va posar de manifest que tant a Ripoll com a diferents punts de Catalunya, els pares estan més implicats en l’ensenyament dels fills en l’educació primària que no a la secundària, batxillerat o formació professional. En una frase del conseller va quedar palesa la voluntat del sector pedagògic: “Si les famílies no venen a les escoles, nosaltres anirem a les famílies”. L’alcalde Jordi Munell, d’ençà dels atemptats del 17-A que tant han colpit a la societat ripollesa, ha tingut un gran interès a conèixer les causes que van motivar al canvi d’actitud dels joves i de tota aquesta situació. Tot i que alguns aspectes encara queden foscos a l’aire, calia també actuar com a societat i poder aplicar aquest pla, on la convivència pugui ser garantida en tots els sectors i entorns socials. Tant de bo que aquesta acció pugui donar ben aviat els seus fruits i que a partir del curs que acabem de començar tots els ripollesos ens sentim copartícips de fomentar la convivència.

 

I és que el més important és que tots plegats hem d’estar disposats a aprendre i a no girar-nos d’esquena a una realitat que no sempre és agradable. Per això aquest curs, a més dels alumnes, també ens hi hem de matricular tots per assolir els objectius del Pla educatiu d’Entorn.