La carta als Reis

Editorial

En aquesta publicació d’El Ripollès, els informem de totes les cavalcades que s’organitzen per donar la benvinguda als Reis Mags, aquells que porten la il·lusió a les famílies. Sobretot, als més petits, però també als adults, que poden gaudir en positiu de la innocència i somriures de fills, néts, germans, cosins, nebots... És una festa que, poble a poble, implica una alta participació en la organització de la mateixa, per tal d’aportar felicitat als nens de cada lloc. Segurament les joguines, jocs i regals ja fa temps que els més petits les han escrit en una carta que, prèviament, han lliurat als patges reials. En els seus escrits hi ha aquells regals que volen per a ells, però també per a altres familiars. Els adults, per la seva banda, també demanen el seu regal als Reis, i en gran part, aquest any, molta gent coincideix en la mateixa petició: que els presos polítics surtin de la presó. Darrera aquest desig unànime, hi ha el suport i solidaritat de moltíssims catalans que han mostrat compromís per aquesta circumstància, que costa molt entomar en el context familiar. Arribaran els regals a casa dels empresonats i els fills veuran que els pares o les mares no seran a casa, que no podran compartir els regals com feien cada any, i tot això només per la decisió d’alguns jutges que consideren que, tot i no haver estat jutjats, han de romandre en presó preventiva. Contràriament, els imputats i condemnats del grup anomenat La Manada, implicats en un cas de violació, estan en llibertat, també per decisió dels jutges.


Un aspecte positiu ha estat quan, de manera personal, han estat molts els catalans, i també ripollesos, que s’han desplaçat als centres penitenciaris a fer companyia als detinguts. L’altre desig que s’escriu a les cartes dels catalans és avançar cap a la celebració d’un referèndum pel dret a decidir i que s’acordi la direcció que ha de seguir el país. Després de veure l’espectacle grotesc per consolidar govern a Andalusia, on Vox demana retirar la llei que va contra la violència de gènere, davant això, ens ve al cap l’estrofa de la cançó de Raimon, que deia: No, diem no, nosaltres no som d’eixe món.


També és cert que els Reis rebran cartes amb segell de Madrid. Alguns desitjaran que es regali l’article 155 a Catalunya, que els empresonats no surtin mai més de la presó i tantes i tantes bajanades que ja fa mal d’orelles d’escoltar. També tenim la vista cansada de veure actituds increïbles i antidemocràtiques. De fet, aquesta carta ja l’han fet arribar al rei d’Espanya, que els fa més cas. Els altres Reis, els mags, els de tots, que com diu un conegut líder d’ERC, fins i tot ens agraden a nosaltres republicans i els anem a rebre, arribaran per a tots carregats de bons propòsits que esperem que s’imposin per sobre de qualsevol decisió partidista. Desitgem que els drets de les persones siguin respectats i passin per davant de qualsevol argument partidista i no siguin coartats per aquells que defensen, des de Madrid, la unitat d’un país irreal.
Bons Reis a tothom!