Creure en el territori

Editorial

Ja fa un temps que alguna cosa es mou a Ripoll i al Ripollès, entorn de l’activitat econòmica. En poc temps, hem vist que la presència de noves naus als polígons industrials va creixent. Fa pocs dies, tal com ho expliquem a través d’El Ripollès, Casals Ventilació tornarà a ocupar bona part de les dependències on originàriament hi havia hagut Tallers Casals, a Ripoll. La factoria de Sant Joan de les Abadesses d’aquesta empresa, consolidada en el seu sector en els mercats estatal i internacional, ha quedat petita. L’evolució i el creixement de la seva producció ha estat un dels principals motius perquè s’hagi de reestructurar per créixer. És un molt bon símptoma. Si creixen les empreses de la comarca, creixeran els llocs de treball, també la població i el consum, i tots, en general, de pic o de palada anirem millor.


Un dels aspectes a destacar és l’afirmació que fan els dirigents de Casals Ventilació quan diuen que «creiem en el Ripollès» i en lloc de marxar per estendre’s a altres punts de Catalunya, es queden a casa. Igual que Casals Ventilació, també d’altres empreses han optat per instal·lar-se a Ripoll, Sant Joan de les Abadesses o Campdevànol. Les accions dels ajuntaments per potenciar l’activitat econòmica no han d’afluixar i, com diuen els responsables de la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UIER) hem de saber vendre la comarca amb els valors de comunicació i connexions viàries, l’entorn privilegiat i els serveis de formació dels quals, també gràcies a entitats com la Fundació Eduard Soler, disposa la nostra comarca. A vegades, com a reflexió, ens preguntem si sabem vendre prou bé el Ripollès i si l’anem a vendre allà on cal i de la manera adequada. Pensem que amb aquest creixement que s’ha detectat en els darrers mesos, la motivació dels qui pertoqui atraure empreses i talent augmenti i sabran fer una acció positiva.


La Secretària General del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Marta Felip, serà a la comarca i visitarà algunes de les empreses que s’han ampliat o s’han instal·lat a Ripoll. Esperem que porti bons missatges per tal de donar suport a tots aquests empresaris i emprenedors que es poden afegir a les iniciatives d’instal·lar-se al Ripollès, o bé ampliar les seves factories amb els avantatges que comporta per al conjunt de la comarca.


Només cal agrair als qui creuen en el Ripollès i els seus valors per potenciar-lo, als qui volen créixer a la comarca i amb la comarca. Esperem que aquesta mentalitat arreli i que la implantació d’empreses no s’aturi.