I al final què se sabia de l’imam de Ripoll?

Editorial

La comisisó creada al Parlament de Catalunya per investigar què va passar realment en els atemptats del 17-A  i presidida per l’alcalde de la vila i diputat, Jordi Munell, es va reunir a Ripoll. D’entrada, es desconeixia què passaria i si hi hauria noves dades referents al personatge d’Abdelbaki Es-Satty, imam de Ripoll i instigador del fets. Ara es coneix que la policia estatal va demanar per l’imam a la comunitat islàmica Annour de Ripoll. O sigui, que alguna cosa hi havia que feia sospitar a la policia espanyola. El cas és que el maleït personatge va aconseguir que joves de Ripoll perpetressin uns dels fets més cuels de la crònica negra a Catalunya.


Tot i així encara queden dubtes i dóna la sensació que s’amaguin detalls que potser podrien posar en evidència a algunes forces de seguretat que varen amagar la relació amb l’imam. No hi ha res més per aclarir? Que ho diguin, perquè aquesta situació no fa res més que posar dubte sobre dubte i fa més mal que bé.


És estrany que una persona que és rebutjada a Bèlgica, sigui acceptada a Ripoll sense cap mena d’informe negatiu per part del CNI, que tal i com s’ha demostrat, el tenia de col.laborador. Estava relacionat en investigacions del cas Chacal i de l’11-M... No n’hi havia prou per intensificar la investigació i evitar la tragèdia?
Amb una informació àgil i compartida es podrien haver evitat els fets? Són interrogants que, agradi o no agradi, porten moltes incògnites sobre el cas que ha hagut de suportar la societat ripollesa.


La reacció del consitori ha estat positiva, impulsant amb el suport de la Generalitat de Catalunya el Pla Educatiu d’Entorn i cal que tohom hi estigui d’acord i que hi participi des dels sector social on li correpongui. Com es diu planament, ara el mal ja està fet. Cal treballar per tal que no es repeteixi mai més una situació com la que ens va tocar viure a tots plegats. I perquè no es repeteixi, com bé diu l’alcalde de Ripoll, s’ha d’arribar fins a les últimes perquè els ciutadans ripollesos tenen dret a saber què va passar i conèixer què es podia haver fet per evitar-ho i què no es va fer bé. Si s’amaguen detalls i aspectes que poden ser importants o es diuen veritats a mitges, no solucionarem res. Cal que des del Govern de Catalunya s’insti a l’espanyol i a les seves forces de seguretat, que hi col·laborin i passin la informació verídica. Sinó, pot passar que encara hi hagi foc viu sota les cendres.