Jutjar un judici

Editorial

L’expectació que ha generat el judici contra els líders polítics del procés i els presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, ha complert les expectatives. Ens passarem hores veient com dos posicionaments ben distants col·lisionen en els conceptes de la unitat territorial espanyola i el dret a decidir per a l’autodeterminació. Els conceptes de trencar un estat és el punt on la justícia espanyola s’aferra per acusar dels delictes més greus que es puguin produir, com els de rebel·lió i sedició, que altres justícies europees, com l’alemanya i la belga, no veuen per enlloc.

 

Molts ciutadans han respost contra aquesta situació, molts municipis i capitals de comarca, tal i com hem vist al Ripollès, ja es comencen a mobilitzar. L’acció ciutadana és l’arma més forta que existeix a Catalunya per dir no a portar la gent a la presó, per uns delictes que alguns s’entossudeixen a aplicar.

 

Els arguments de les defenses s’han presentat sobre la privació de la llibertat d’expressió i el dret d’autodeterminació, aspecte que el govern de l’estat no en vol sentir ni a parlar. I els jutges escolten el que vol el poble? Han analitzat i escoltaran la voluntat popular, després que tot i a aplicar l’article 155, tornessin a guanyar les opcions sobiranistes a Catalunya? No és fàcil. La Constitució estableix el paràmetre que  les opcions polítiques estatals defensen per a la unitat del territori espanyol que, tot i ser divers, no és comprès. Seran molts dies de judici, d’escoltar arguments que poden posar els pèls de punta i opinions que, tot i que diuen que la justícia espanyola és independent, ja afirmen que sort que les sessions es fan a Madrid, perquè els jutges del Tribunal de Justícia de Catalunya han estat nomenats pels governants sobiranistes de Catalunya. Bona part dels catalans se senten jutjats en un judici estrany i partidista i només queda expressar el desacord amb les manifestacions populars.

 

El cas és que el poble català tornarà a sortir el carrer el dissabte 16 per mostrar suport als encausats i les discrepàncies amb el judici. Al cap de pocs dies, el 21, hi haurà vaga general a Catalunya. I davant aquests fets, què? Suposem que el gran nombre de manifestants o de participació a la vaga no se li donarà importància. Per a alguns, en té més els pocs milers de manifestants que en nom de tot l’estat es van manifestar a la Plaza Colón de Madrid.