Un tripijoc electoral

Ara que ja s’han constituït els consistoris municipals, crec que resulta pertinent explicar uns fets succeïts al municipi de Les Llosses en les darreres eleccions municipals.

 

Hi ha certes actituds i fets, que sense ser delictius (ni de bon tros!), si proliferen, poden acabar en convertir la democràcia en un tripijoc. Hi ha un punt d’immoralitat, i quasi de pràctica mafiosa en els fets succeïts.

Quan es posa l’accent en restar i no en sumar, estem davant una pràctica moralment incorrecta

 

 

 

 

 

A Les Llosses, amb un cens de 160 votants, del que 120 habitants (72,29%) varen exercir el seu vot, un total molt majoritari (69 vots, 58,9%) varen donar suport a la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que era a més l’única llista sencera, amb una llista completa de noms. En segon lloc, lluny dels resultats anteriors, va resultar elegit l’únic candidat presentat per Junts per Catalunya (JxCat) amb 30 vots (25,64%). Va quedar fora una llista “cunera”, Independents per Les Llosses (ILL), presentada sota el paraigua del PSC (PSOE), amb 21 vots (17,9%).

 

“Cunera”, segons sàvia descripció de Joan B. Culla “eren, a l’Espanya d’abans i de després del 1900, aquells diputats que sortien elegits -fraudulentament- per un districte amb el qual no tenien cap mena de vincle i que, a vegades, fins i tot s’enorgullien de no haver trepitjat mai”.

 

Però si mirem les eleccions al Parlament Europeu, celebrades el mateix dia, JxCat-JUNTS va obtenir 73 vots (60,83%), ERC-ARA REPÚBLIQUES, 32 vots (26,67%) i el PSC (PSOE) 4 vots (3,3%).

 

La lectura dels resultats electorals municipals a Les Llosses ens indica que hi hagué un pla planificat conscientment per primar la llista “cunera” per fer fora l’únic candidat de JxCat que es presentava.

 

Les eleccions estan pensades bàsicament per tal que la gent elegeixi els seus governants, mostrant les seves preferències (i algú dirà que també les seves animadversions). Però bàsicament el sistema té com a principal objectiu escollir els governants que es desitgen.

 

Però quan es planifiquen actuacions concertades, tripijocs electorals, com el que hem descrit, s’entra en un terreny relliscós, de tupinades electorals, de joc brut...

 

Resulta especialment negatiu que davant les dificultats d’implicació de gent en el govern dels afers públics, quan hi ha un baix nivell de responsabilitat general per la gestió pública, quan cal incentivar la participació, s’intenti vetar a una persona que fa un pas per tractar de participar en la gestió municipal.

 

Tota persona que fa el pas d’implicar-se en la gestió pública democràtica hauria de ser honorada i agrair-li el gest. Quan es posa l’accent en restar i no en sumar, estem davant una pràctica moralment incorrecta, nociva, excloent i poc educada (maleducada).

 

Seria convenient que pràctiques d’aquest estil no proliferessin excessivament, ja que la qualitat democràtica es ressent i no ajuda gens a la democràcia i a la convivència ciutadana.