Campdevànol i Ribes de Freser comencen la gresca del Carnestoltes

Primer cap de setmana dels tres en els quals les disfresses seran les protagonistes

per Xevi Sunyol

Cultura

Santa Truja, sinònim de festa i gresca a Ribes
Santa Truja, sinònim de festa i gresca a Ribes | Arxiu

Campdevànol viurà aquest cap de setmana la novena edició del seu Carnestoltes. La gran rua en serà l'obertura i activitat estrella del certamen, una rua que repartirà tres premis per un valor total de 600 euros. La gran Rua de Carnestoltes sortirà de la Plaça Sant Antoni Maria Claret i recorrerà molts carrers del centre del poble. Quan aquesta arribi a la plaça de l'Església, hi haurà l'esperat pregó del rei carnestoltes, abans que les diferents carrosses facin els seus balls de lluïment i es dirigeixin cap a la sala diagonal per escoltar el veredicte del jurat.

La vetllada acabarà a la mateixa sala amb el sopar de germanor i el concert amb The JukeBox i els punxa discs Paski i Arian DJ.

La festa no s'acabarà dissabte, i com ja ha passat els últims anys amb un gran èxit, la mainada s'apoderarà dels carrers del poble amb la rua infantil, que començarà a les cinc de la tarda del diumenge, i que continuarà amb una vesprada d'animació infantil a la Sala Diagonal.

I pel que fa a Ribes de Freser, s'espera un dels carnavals que arriben més aviat al calendari català i, evidentment, del Ripollès. Des d'aquest dissabte i fins al proper cap de setmana, el poble s'omplirà de festa, com cada any a càrrec de la companyia Teatre d'Emergència.

A les sis de la tarda, en Carnestoltes, acompanyat de Santa Truja, arribarà a l'estació del Cremallera de Ribes Vila, i a partir d'aquí s'engegarà una setmana plena d'activitats: La inauguració del monument del rei Carnestoltes, serà diumenge al migdia.

El Dijous Llarder, amb el ja tradicional segrest de la canalla de les escoles i el gran berenar amb el Rei Carnestoltes a l'autoproclamat Palau de la Comèdia, serà el segon gran acte. Tot això per anar preparats pel gran sopar del Dijous Gras, amb botifarrada i moltes sorpreses, tal com asseguren des de l'organització.

El dissabte 2 de març, Ribes celebrarà la diada de Santa Truja, amb activitats des del matí i fins a les dotze de la nit, amb les estrelles de sempre, com la inspecció de comerços i la processó de santa truja per tots els carrers de la vila. La festa s'allargarà fins a la matança, el dia tres de març, un acte on es cremarà el monument i que farà de fi de festa amb una gran xocolatada a la plaça del Mercat.