La relació històrica entre els borbons i Ripoll

Agustí Dalmau va explicar en conferència les aportacions fetes a la vila des de Felip V

per Redacció

Arreu

La conferència d'aquest divendres a la Biblioteca Lambert Mata
La conferència d'aquest divendres a la Biblioteca Lambert Mata | Xevi Pujol

La relació entre els borbons i Ripoll ha existit des de la figura de Felip V. Membres de la reialesa tenien el Monestir de Santa Maria com un símbol i això els portava a la capital del Ripollès per visitar-lo. L'historiador Agustí Dalmau va repassar aquesta vinculació entre la vila i la família al llarg dels anys aquest divendres, en una de les conferències que habitualment s'organitzen sobre història local. La sala Josep Maria Anglada de la Biblioteca va quedar petita. «Encara que avui en dia hi hagi bastant d'animadversió contra els borbons, s'ha de pensar que a principis del s.XX van fer aportacions per la restauració del Monestir i fins i tot van regalar alguna bandera o penó», comenta el mateix Dalmau

També hi ha constància que els borbons havien fet donatius per a la gent pobra de la vila. Aportacions també per a la conservació d'aquest edifici emblemàtic de Ripoll, fet que permet dir que «unes quantes pedres del Monestir de Ripoll, els pertanyen a la monarquia gràcies» a la seva contribució.

Dalmau va proposar que el públic assistent intentés endevinar en quin any va nomenar Alfons XIII alcalde honorari de la població.