Diferents associacions critiquen el traçat de la Via Ciclista del Ter

Es tracta del Grup de Defensa del Ter, l'Associació Arç i els Naturalistes de Girona

per Judith Espert

Arreu

Diferents associacions critiquen el traçat de la Via Ciclista del Ter
Diferents associacions critiquen el traçat de la Via Ciclista del Ter

El Grup de Defensa del Ter, l'Associació Arç i l'Associació de Naturalistes de Girona han fet públic un manifest en el qual es critica el traçat actual de la Via Ciclista del Ter. El consideren una obra excessiva i demanen que es revisi d'arrel els objectius i el desenvolupament del projecte. Actualment ja hi ha construït un tram a Sant Joan de les Abadesses, sobre el qual diuen ja no es pot fer canvis. Ara la preocupació se centra en altres trams pendents d'executar.

Santi Llagostera, de l'Associació Arç, explica que «hem detectat dos punts al voltant de Sant Pau de Segúries, un que passa per una zona de roures que pensem que els voldran tallar i un altre en el qual s'hi ha descobert un antic pont que podria ser romànic. Són punts delicats».

La seva proposta és que tram a tram es replantegi. Asseguren que vetllaran pels que encara no estan construïts i és que consideren que se situen més a prop de la capçalera del Ter són molt delicats. A més, asseguren que cal utilitzar camins o corriols que ja existien.

Toni Clavera, del Grup de Defensa del Ter, diu que «ja existeix una ruta ciclable, la del Consorci del Ter, que potser es podria millorar perquè sigui de més fàcil accés, però pensem que la nova ruta no calia».

Consideren que s'ha d'enfocar la utilitat de la via cap a la gent resident al territori i pel desenvolupament local. No entenen aquesta via com un producte turístic a qualsevol preu. A més denuncien que en la seva construcció no s'ha tingut en compte criteris mediambientals, «com per exemple en la il·luminació de les vies verdes, que podria afectar a espècies nocturnes», segons Cristina Fernández, de l'Associació Naturalistes de Girona.

El tram de Sant Joan consideren que ha de servir d'alerta per als futurs. Argumenten que cal preservar les planes agrícoles, un bé que consideren escàs, segons explica Miquel Casas, del Grup de Defensa del Ter, que diu que «estan en perill d'extinció».

Insten a fer un debat de participació ciutadana sobre el model desenvolupament que es vol pel Ripollès.