El Dia de la Dona viu la primera part de la reivindicació

S'ha organitzat una manifestació fins a la plaça de l'ajuntament de Ripoll, on s'ha llegit un manifest

per Redacció

Societat

L'inici de la manifestació, a l'Institut Abat Oliba
L'inici de la manifestació, a l'Institut Abat Oliba | Guillem Sánchez

Les participants a la manifestació del 8 de març a Ripoll, Dia Internacional de la Dona, han arribat al voltant d’un quart d’una a la plaça de l’ajuntament, cridant consignes i ensenyant les pancartes reivindicatives. Després ha estat el torn per la lectura del manifest en motiu de la vaga feminista, per part de cinc dones. Han fet públiques les reivindicacions de totes des del punt de vista de la igualtat laboral, professional o també a l’àmbit domèstic. Consignes molt aplaudides per tota la comitiva reunida davant el consistori.

Al llarg del recorregut, s’han cridat proclames a l’alçada del jutjat i de la seu dels sindicats. També s’han sumat més persones a una marxa que ha arrencat des de l’Institut Abat Oliba, a les 11 del matí. És un dels actes que ha organitzat Ripollès 8M, una nova plataforma que s’ha creat a la capital, que vol construir un futur feminista al Ripollès.

«La societat patriarcal ens oprimeix, ens invisibilitza i perpetua les violències que patim», ha assegurat Mariona Bertran, membre de la plataforma. Carla Vidal també ha afegit que cal que «les dones en l'àmbit laboral o domèstic es posicionin i diguin prou».

L’associació d’estudiants també ha participat activament a la mobilització. Segons l’entitat, la llista de reivindicacions va més enllà d’equiparar els drets entre homes i dones. «Ens estan assassinant, hi ha violacions, l'extrema dreta està pujant... també reivindiquem un salari digne i igual que els dels homes i que realment se'ns doni aquesta igualtat que tant demanem i tant necessària», comenta Berta Vidal, de l'associació.

Per la posteritat quedarà un mural a l’exterior del recinte del centre on es pot llegir el lema 'Feminisme, és la idea radical que les dones també som persones'. A la tarda, hi ha previstos més actes, amb un espectacle de dansa (17.30h), una segona mobilització mitja hora més tard, la presentació d'un llibre i una 'performance' a la sala Eudald Graells.