El Castell de Sant Pere de Ribes de Freser ja és visitable

No se n'ha fet inauguració a l'estar en període electoral

per Judith Espert

Arreu

El Castell de Sant Pere de Ribes de Freser
El Castell de Sant Pere de Ribes de Freser | Arxiu

La consolidació del Castell de Sant Pere de Ribes de Freser ja és una realitat. Després de 13 anys d'intervenció i restauració i una inversió global de més de 400.000 euros, ara ja es pot visitar en la seva plenitud. S'ha adequat un itinerari de visita, adaptat a l'orografia, i que ha volgut mantenir-ne els recorreguts originals. El projecte de restauració, promogut per l'Ajuntament i la Diputació de Girona, ha pretès recuperar aquesta fortificació, que fins ara havia restat pràcticament desconeguda per a visitants i per a molts ribetans.

«Era una peça que la teníem en un racó. La gent de Ribes el vivia i hi transitava poc, i després de tots aquesta anys incorporem al patrimoni municipal un element característic de la vila», explica Marc Prat, alcalde de la població. La inversió que s'hi ha fet ha estat gràcies a l'Àrea de Monuments de la Diputació de Girona.

La Diputació ha editat un fulletó per explicar en què han consistit les obres i la història d'aquest castell. Es podrà trobar al mateix Ajuntament i a l'Oficina de Turisme. Les obres han deixat al descobert elements desconeguts, com ara la capella que li dona nom, la qual també s'ha fet visitable incorporant-hi unes escales.

El castell de Sant Pere és una fortalesa bastida tardanament, ja entrat el segle XI. La seva funció devia ser controlar la frontera amb el comtat de la Cerdanya i el de Besalú. Estava previst fer-ne una inauguració, però en ser període electoral s'ha ajornat aquest acte de lluïment.