L'Hospital de Campdevànol descarta un any especialment perillós pels al·lèrgics

La Doctora Sílvia Molina repassa alguns dels consells per evitar el pol·len

per Xevi Pujol

Societat

La primavera, l'època més perillosa per les al·lèrgies
La primavera, l'època més perillosa per les al·lèrgies | Xevi Pujol

Amb la primavera arriba l’època de pol·linització, i totes aquelles persones que pateixen algun tipus d’al·lèrgia es posen en alerta. Des de l’Hospital de Campdevànol, però, es vol fugir dels catastrofismes i s’apunta que aquest any no ha de ser necessàriament més perillós en aquest sentit.

La pneumòloga de l'Hospital de Campdevànol, la Dra. Sílvia Molina, diu que «em dona la sensació que cada any es va dient que aquesta serà una primavera complicada des del punt de vista dels al·lèrgens, de fet n'és l'època, però si tirem d'hemeroteca veurem que cada any es va repetint això».

La presència de més pol·len a l’ambient dependrà de si la primavera és molt o poc plujosa. Com més plogui, menys pol·len a l’aire. A través de la xarxa aerobiològica de Catalunya se’n poden consultar els nivells. Quan n’hi hagi molt, cal seguir les mesures preventives establertes.

La Dra. Molina explica que «hem d'evitar ventilar la casa en els moments de màxima presència de pol·len del dia, és a dir, a primera hora del matí i al vespre; no hem d'estendre la roba a l'exterior perquè llavors ens posem el pol·len a sobre i es recomana anar amb les finestres del cotxe baixades».

En general, les al·lèrgies són una patologia molesta, però lleu, excepte en casos molt concrets. Poden provocar diferents malalties com la rinitis, la conjuntivitis o la més greu, l’asma. Si hi ha símptomes, cal anar al metge de capçalera.