Campdevànol elegirà la seva 50ª Pubilla de la Sardana

El mig segle d'aquesta tradició es complirà aquest dimecres, 1 de maig

per Xevi Pujol

Societat, Cultura

La secció sardanista del GEC ha mantingut la tradició de la Pubilla de la Sardana
La secció sardanista del GEC ha mantingut la tradició de la Pubilla de la Sardana | Arxiu

La Festa de la Pubilla de la Sardana de Campdevànol arriba al mig segle de vida aquest 1 de maig. 50 anys elegint a una representant del poble per presidir els actes relacionats amb la dansa per excel·lència de Catalunya. L'entitat encarregada de tirar endavant aquesta iniciativa és la secció sardanista del Grup Excursionista de Campdevànol, que amb afany i esforç ha aconseguit desenvolupar aquest acte fins avui en dia.

Dimecres, dia festiu per a la majoria, els gegants i grallers es concentraran a dos quarts de 12 a la plaça de la Mainada, per anar a recollir la pubilla sortint i l'entrant amb una carrossa ben guarnida. Aniran acompanyats dels nens i nenes que han fet el curset de sardanes i de l'hereu i la pubilla de Campdevànol. Cap a dos quarts d'1 del migdia està previst que es faci la proclamació de la nova pubilla a la plaça de la Dansa -i si fa mal temps, a la Sala Diagonal-. Tot seguit, està previst que la mainada que ha pres part al curset faci una actuació, i la cobla La Principal d'Olot també oferirà després una audició de sardanes. A partir de les dues, a la Sala Diagonal, hi ha previst el dinar de germanor, i a la tarda seguirà l'activitat. A un quart de cinc, a la plaça de la Dansa, l'Esbart Eudald Coma de Ribes de Freser hi oferirà balls tradicionals. També actuaran els nens i nens del curset de sardanes. I a dos quarts de sis, nova audició de sardanes amb la Principal d'Olot. Serà en aquest moment quan s'estrenarà una nova sardana, anomenada Pubillatge daurat a Campdevànol, de Josep Loredo i Moner.

Des del GEC, es vol que aquesta celebració sigui ben viscuda. Al cartell de l'efemèride, s'hi poden veure algunes de les 49 pubilles de la sardana que ha tingut la vila. L'any passat, Núria Llobet va ser proclamada com a 49ª Pubilla de la Sardana de Campdevànol.