L'Ultra Clean Marathon recull residus durant el seu pas pel Ripollès

El santjoaní Albert Bosch és un dels artífexs d'aquesta iniciativa esportiva i mediambiental

per Xevi Pujol

Societat, Esports

Albert Bosch dirigint-se als alumnes de l'Institut Mestre Andreu de Sant Joan
Albert Bosch dirigint-se als alumnes de l'Institut Mestre Andreu de Sant Joan | Xevi Pujol

Més de 700 quilòmetres recollint residus arreu de Catalunya. Aquest és el repte del santjoaní Albert Bosch, juntament amb Nicole Ribera, en la segona edició de l’Ultra Clean Marathon. Una gran acció comunicativa a través de l’esport que va sortir de Barcelona en bicicleta, passant per Lleida i arribant a Ripoll aquest dilluns. Arreu, els dos esportistes troben escoles, entitats o empreses que els ajuden a recollir residus.

A Ripoll, l’artista Eudald Alabau va participar-hi amb una acció artística, implicant també als més menuts. Nicole Ribera expressava la importància de «no només conscienciar a la gent, sinó també explicar quins hàbits diaris poden seguir durant el seu dia a dia per poder millorar aquesta situació».

I després de més de 400 km en bicicleta, avui tocava posar-se a córrer. Primerament, de Ripoll fins a Sant Joan de les Abadesses, on els alumnes de l’Institut Mestre Andreu han rebut amb molta entusiasme als esportistes.

Acció artística durant l'UCM a Ripoll | Xevi Sunyol

Albert Bosch, content de passar enguany pel seu poble en aquest repte, comentava que «hem estat amb els nanos reflexionant sobre el que fem i els hi he pogut comunicar que la via verda entre Ripoll i Sant Joan està pràcticament neta de residus. Per contra, ens hem fixat que alguns espais on els joves van a passar l'estona o a prendre alguna cosa estan fets una porqueria».

Corrent arribaran fins a Olot, Girona i fins a la costa. Des de Blanes faran les dues últimes de les set etapes amb caiac, per conscienciar sobre la gran quantitat de residus que acaben al mar.

«L'objectiu és posar en valor en cada etapa la tasca que fan les entitats mediambientals, i aquí al Ripollès ens hem fixat en CEA Alt Ter, que treballa per la conservació dels ecosistemes fluvials», explica Sandra Carrera, Coordinadora de la Xarxa per la conservació de la Natura. «La idea és que aquesta campanya no sigui eterna, volem conscienciar sobre que no hauríem d'estar recollint residus», diu Mireia Padrós, Tècnica de l'Agència de Residus Catalunya.