El Museu Etnogràfic acull l'exposició de Peret Blanc de Beget

És considerat un dels últims músics tradicionals del país

per Judith Espert

Cultura

L'exposició ja es pot veure al Museu Etnogràfic ripollès
L'exposició ja es pot veure al Museu Etnogràfic ripollès | Judith Espert

El violí, l'instrument que tocava en Peret Blanc d'oïda, és el suport per explicar la vida d'un dels considerats últims músics tradicionals del país. L'exposició, que es pot veure al Museu Etnogràfic, viatja a través de la trajectòria d'aquest personatge i transport al passat dels músics sense solfa.

Pep Garcia, del grup de recerca folklòrica de la Garrotxa, explica que «ens va semblar que estava bé que les noves generacions coneguessin el llegat d'un personatge molt important en la música d'arrel. Això ho demostra que el seu repertori encara perdura en moltes formacions de música tradicional».

Músic, traginer i barber. Aquestes eren les tres professions que compaginava en Peret Blanc. Un músic de poble, generós i obert sempre a aprendre. Va aprendre a tocar el violí quan tenia 8 anys, de la mà del seu pare. El seu repertori era una barreja de temes apresos per tradició dels més vells i d'altres més moderns que memoritzaven de les orquestres de ball o del gramòfon i ràdio més propers.

La presentació va comptar amb la presència de familiars i es va completar amb la música que feia sonar aquest músic sense solfa, però cabdal per la dinamització cultural de pobles i veïnats.