Un còmic explica als més menuts com va ser el setge carlí de Ripoll

Aquest 27 de maig es commemoren els 180 anys d'aquells fets que van destruir la vila

per Xevi Pujol

Cultura

Algunes de les pàgines de la historia gràfica del setge de Ripoll
Algunes de les pàgines de la historia gràfica del setge de Ripoll | Xevi Pujol

Aquest dilluns se celebrarà la festa del 27 de maig a Ripoll. Una efemèride que recordarà que fa 180 anys les tropes carlines van destruir completament la vila. L’associació Palimpsest està fent una feina de divulgació sobre aquests fets històrics, i ara ha creat una historieta gràfica que vol explicar el setge que va patir Ripoll als nens i nenes dels 8 als 12 anys. Els protagonistes són en Carbonet i en Carlinàs, dos personatges que recorren les imatge si documents de l’Arxiu Comarcal sobre aquells fets.

«Són dos ulls que donen dues visions diferents, des de dins i des de fora del setge. Un dels ulls representa als Carlins des de fora i l'altre, la milícia nacional des de dins», explica Gaspar Tarrida, de l'associació Palimpsest.

Una feina divulgativa que es va iniciar fa 2 anys amb l’elaboració d’una guia didàctica per als alumnes d’ESO. S’han anat descobrint diferents fets, com per exemple com era la muralla de la vila l'any 1839.

«Tenim tres visions del setge: La de Joan Carbó, comandant de la milícia nacional en la defensa de Ripoll, Gaspar Díaz de Lavandero, intendent general de les tropes carlines que parla des de l'altra banda de la muralla, i els textos d'Eudald Mirapeix, notari i cronista de la vila», detalla Francesc Morera, de Palimpsest.

El còmic inclou descripcions reals dels personatges que van viure en primera persona el setge que complirà 180 anys en breu. Una efemèride cabdal per la vila de Ripoll.