Vallfogona de Ripollès manté viva la feina tradicional de la dallada

Ja s'acumulen 15 anys des de la recuperació de la dallada per part de la Germandat

per Redacció

Societat, Cultura

Els dalladors que han participat enguany a la trobada de Vallfogona
Els dalladors que han participat enguany a la trobada de Vallfogona | Muti Saló

Els dalladors han desafiat el mal temps aquest 2019 a Vallfogona de Ripollès. Malgrat la pluja caiguda a primera hora, han dut a terme un any més l'exhibició d'aquesta feina tradicional que en el passat es duia a terme als camps d'arreu del maig a principis de juliol. El pas previ imprescindible és la picada de la dalla, és a dir, esmolar el ferro perquè talli.

La dallada no és cap competició per veure talla més, sinó una tasca d'equip per acabar tota la feina. Aquesta és la voluntat, una vegada més, de la Germandat de Vallfogona, amb la col·laboració de dalladors del Ripollès, la Garrotxa, Osona i la Selva.

Abans de posar-se a tallar, cal picar la dalla | Muti Saló

«La importància és donar continuïtat a una feina que s'havia fet aquí i que era habitual fins que van arribar les màquines. Per conservar el paisatge, no hi havia res millor que això, anar tallant l'herba amb la dalla», explica Pere Mallarach, president de la Germandat.

La dallada de Vallfogona de Ripollès es va impulsar per primer cop el 1976, coincidint amb els 50 anys de la Germandat. Temps després es va decidir recuperar-la i ja acumula una trajectòria de 15 anys.

La dallada no és una competició, sinó un treball en equip | Muti Saló