ERC haurà de concretar pactes per governar el Consell Comarcal del Ripollès

Els republicans confirmen que en breu parlaran amb tothom

per Redacció

Arreu

Els republicans han passat a ser la primera força del Consell Comarcal del Ripollès
Els republicans han passat a ser la primera força del Consell Comarcal del Ripollès | Guillem Sánchez

Qui serà el substitut d’Eudald Picas al capdavant del Consell Comarcal del Ripollès? De moment, és una pregunta sense resposta. Els resultats de les eleccions municipals han deixat un escenari obert a l’ens comarcal i no permeten definir qui governarà l’ens comarcal els pròxims quatre anys.

El partit amb més força dins el Consell serà Esquerra Republicana de Catalunya que puja de 5 a 8 consellers, gràcies al 30% dels vots a la comarca i els 56 regidors. Junts per Catalunya passa a ser la segona força , amb 7 consellers, i per tant, ha perdut la majoria aconseguida en les passades eleccions.

La tercera força del Consell serà el PSC amb dos consellers i, per tant, doblen representació mentre que Moviment d’Esquerres passa de dos representants a un a la corporació comarcal. La CUP manté resultats idèntics a fa ara quatre anys, ja que conserva el conseller que fins ara tenia al Consell.

Per tant, es dibuixa un consell comarcal obert a totes les possibilitats i Esquerra necessitarà formalitzar un pacte de govern amb altres formacions per poder-lo governar. Pesos pesants dels republicans, com Sergi Albrich o Carme Freixa, han confirmat que en breu obriran converses amb tothom per parlar-ne.

Albrich, conseller actual d’ERC, sosté que obriran converses amb tots els grups comarcal amb la intenció de «bastir un acord de majories àmplies». «Ja es veurà quina és la millor estratègia a seguir», diu el republicà, qui emfatitza que cal «treballar al màxim per la comarca i el consens». Un fet que també ratifica la presidenta del partit, Maria Carme Freixa, qui adverar que la premissa és «parlar amb tothom, que és el que ens toca». Per la seva banda, el secretari general de Junts per Catalunya, Joan Manso, s’emplaça a finals de setmana per reunir-se amb els membres del partit. Assegura que «caldrà parlar amb tothom perquè sí o sí es requeriran pactes per tirar endavant el Consell».

Moviment d’Esquerres, formació que ha donat suport al Govern durant els últims anys, insisteix que per donar suport a qui encapçali el Consell caldrà que sigui «una persona de consens, amb experiència i vocació comarcalista». En cas contrari, Ramon Roqué assegura que «entrarem a l’oposició». Aitor Carmona, de la CUP, avança que les tres assembles de la formació hauran de determinar «com ho gestionem», per la qual cosa l’assemblea comarcal fixarà la seva posició.

La repartició dels consellers comarcals entre tots els partits és una fórmula mixta entre la ponderació de la quantitat de vots obtinguts i la quantitat de regidors. S’atorga més pes, però, al nombre de vots. Per ser elegit president, el candidat ha d’obtenir la majoria absoluta en la primera votació, o la simple en la segona. La proclamació d’electes i el lliurament de credencials es produirà entre el 17 i el 22 de juny. Quinze dies més tard, es constituiran.