El segon Festival Inspira serà a l'octubre amb Oques Grasses de cap de cartell

La Fundació MAP va presentar totes les novetats aquest dimecres

per Xevi Pujol

Cultura

Presentació del segon festival inclusiu Inspira, aquest dimecres
Presentació del segon festival inclusiu Inspira, aquest dimecres | Xevi Sunyol

Després de la bona acollida de la primera edició i de l'espina clavada que tenia la Fundació MAP per culpa de la pluja que va deslluir l'estrena del Festival Inspira, estava clar que hi havia d'haver una segona edició. Era una incògnita, però, quan se celebraria i quines propostes hi serien presents.

Aquest dimecres vam sortir de dubtes, ja que es va presentar oficialment un nou Inspira. Aquest festival inclusiu tornarà a la vila el dia 5 d'octubre, amb l'objectiu de fer arribar i compartir els valors de la fundació al llarg de mig segle de trajectòria, oferint espectacles per a tots els públics, protagonitzats per persones amb diferents capacitats. A partir d'aquest divendres, 7 de juny, ja es podran comprar les entrades en línia a través de la plataforma Codetickets.com, i també físicament en dos punts de venda a Ripoll: el restaurant CAT Can Guetes i la recepció del taller de la Fundació MAP, al polígon industrial d'Els Pintors.

El recinte escollit per dur a terme aquesta segona edició serà el mateix que en la primera, la Devesa del Pla de Ripoll. També es repeteix el format i l'aforament, previst, de 5.000 persones. El cap de cartell per aquest 2019 serà el grup osonenc Oques Grasses, que presentarà les cançons del seu últim disc Fans del Sol.

Però a banda del concert d'aquesta formació en auge, també es comptarà amb altres activitats. La programació per a tots els públics contindrà tallers, espectacles i concerts des de les 15.30h de la tarda fins a la 1h de la matinada. De nou, hi haurà amb dos escenaris per on passaran propostes de tot tipus. Des del MAP es destaca entre tot el ventall la presència d'un actor de la pel·lícula Campeones i l'actuació del percussionista corporal Santi Serratosa, que presentarà una activitat preparada conjuntament amb les persones ateses a la Fundació MAP. Els més petits també tindran el seu espai, amb tallers, inflables, jocs, circ i un concert. A banda, es tornarà a repetir un circuit de sensibilització.

Pel que fa a les novetats d'enguany, es vol obrir part del festival a les persones que no tinguin l'entrada, amb l'objectiu de fer-lo accessible a més públics. Per això, s'ha programat un vermut musical gratuït, amb jocs per als més petits, des de les 12 del migdia a les 3 de la tarda, a la zona del passeig del Pla, on també s'hi podran trobar food trucks. A partir de les 15h, aquesta zona es tancarà i només d'hi podrà accedir amb l'entrada. Dins del festival, s'estrenarà un mercat social, amb una mostra de productes artesanals fets per entitats del tercer sector. També s'ampliaran les zones de menjar, de descans i s'incorporaran més carpes.

La directora gerent de la Fundació MAP, Hermínia Ordeig, explica que el Festival vol «trencar barreres i posar la cultura, la música i les arts escèniques a l'abast de tothom, a més de donar visibilitat i normalitzar la discapacitat, oferint una programació inclusiva i accessible». El regidor en funcions de Cultura i Festes de l'ajuntament de Ripoll, Ramon Santanach, opina que «és un fet diferencial que a Rioll té molt camí per recórrer, un valor afegit a la feina que es fa des de la Fundació».